Somajul din Spania a crescut din nou in luna septembrie si acest lucru confirma „blocajul” economiei spaniole, dupa cum scrie El Pais. Desi este obisnuit ca in aceasta luna numarul persoanelor care se inscriu la Oficiul de Munca (INEM) sa fie mai mare, niciodata din 1996 si pana in prezent nu s-a inregistrat o crestere asa de mare.

Potrivit Ministerului Muncii si Imigratiei, condus de Valeriano Gomez, numarul persoanelor care s-au inscris la Oficiul de Munca in septembrie a crescut cu 95.817, prezantand o crestere de 2,3 % fata de luna august. La ora actuala, INEM are in evidenta un total de 4.226.744 de someri.

In ultimele 12 luni somajul a crescut cu 5,2%, inregistrandu-se inca 208.981 de persoane fara loc de munca. Inaintea alegerilor generale din 20 noiembrie principalele partide anunta reforme pentru stimularea angajarilor, insa niciunul dintre candidati nu ofera inca solutii concrete.

Din 2008, odata cu prabusirea sectorului imobiliar, Spania a intrat intr-o supra-criza, accentuata din aceasta cauza, pe fondul crizei financiare internationale. In tot acest timp, numarul locurilor de munca create a fost insuficient pentru a stimula cresterea economica, iar lipsa creditelor a sufocat activitatea micilor afaceristi.