#Spania – Washington (Statele Unite ale Americii)

Ministrul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației, Elma Saiz, în cadrul uneia dintre întâlnirile sale cu reprezentanții Băncii Mondiale.

Distribuie pe La Washington, a participat la două întâlniri încadrate în cadrul celebrelor întâlniri de primăvară ale Băncii Mondiale privind migrația circulară și un nou proiect care constă în identificarea competențelor în țări de origine, precum Tunisia, Ecuador sau Costa Rica, pentru a compensa deficiențe ale țărilor de destinație, precum Spania, Italia, Germania, Belgia sau Statele Unite. Ceea ce Banca Mondială a numit Global Skills Partnerships sau Global Skills Alliance.

Ziua de miercuri a început cu o întâlnire multilaterală între Elma Saiz, reprezentanți ai Băncii Mondiale și miniștri din Ecuador, Columbia și Republica Dominicană, cele trei țări cu care va fi lansată Alianța dintre Spania și America Latină. Un program care tocmai a primit 950.000 de dolari (890.000 de euro) de la Guvernul Spaniei prin Fondul Spaniol pentru America Latină și Caraibe (SFLAC), gestionat de Banca Mondială.

Aceste trei țări din America Latină au o diasporă semnificativă în Spania și au demonstrat un angajament ferm pentru îmbunătățirea managementului migrației prin colaborarea lor cu Banca Mondială. Programul include o evaluare a cererii de muncă și a penuriei de forță de muncă în Spania și asistență tehnică și formare pentru a îmbunătăți sistemele de management și intervențiile care îmbunătățesc rutele migratorii.

Elma Saiz a ținut să împărtășească în cadrul întâlnirii că „Spania tocmai a depășit bariera psihologică și istorică a 21 de milioane de membri, lucru care ar fi fost imposibil fără muncitorii străini, care reprezintă 13%, aproape 2,8 milioane”. La rândul său, Columbia este una dintre țările care contribuie cel mai mult la numărul total de membri, cu 180.000 de lucrători. Ecuadorul, la rândul său, este în jur de 71.000, iar Republica Dominicană în jur de 30.000, cu date de afiliere din martie. „Se estimează că, pentru a menține statul nostru bunăstare, Spania trebuie să încorporeze între 200.000 și 250.000 de migranți pe an pe piața muncii de acum până în 2050”.

Această formulă funcționează deja în țări precum Germania sau BelgiaLa rândul său, Banca Mondială a evidențiat că această formulă, deși pionierată în țara noastră, funcționează deja în alte țări europene, precum Germania și Kosovo în sectorul construcțiilor sau Belgia și Maroc în TIC. În plus, vor fi implementate mai multe programe pilot axate pe sectorul sănătății.

În ce constă? Țara de destinație oferă tehnologie și finanțare pentru a pregăti oameni din țara de origine cu competențe solicitate în ambele. Ulterior, oamenii, deja instruiți și atestați, pot alege între a rămâne în țara lor sau a migra legal și în siguranță pentru a lucra în țara de destinație.

„Investiția este recuperată prin beneficiile pe care le aduc migranții pentru a satisface cerințele din sectoarele cheie ale economiei noastre, precum sănătatea, îngrijirea persoanelor vârstnice, transportul și construcțiile”, a adăugat ministrul.

Ministrul participă joi la o a doua masă ministerială pe această temă în cadrul Reuniunilor de primăvară, de data aceasta cu alte țări de origine, precum Tunisia sau Costa Rica, și altele de destinație, precum Italia, Germania, Țările de Jos, Belgia și Statele Unite. . Scopul este de a aborda cele trei elemente de bază care trebuie să existe pentru a stabili parteneriate de succes care sunt durabile și funcționează la scară:

Investește în capitalul uman și concentrează-te pe dezvoltarea competențelor la origine, transformând astfel riscul exodului de creiere în profit, iar potențialii migranți pot fi mai competitivi pe piața globală a muncii.

Legături puternice cu potențialii angajatori și mecanisme adecvate de recunoaștere a competențelor în sectoare cu cerere mare de muncă, cum ar fi industria mecanică, construcții, asistență medicală și industriile ecologice.

Sisteme internaționale bine gestionate și sistematice de protecție socială și intermediere pe piața muncii. Acestea pot facilita câștigurile economice transfrontaliere, oferind în același timp locuri de muncă decente pentru milioane de oameni, inclusiv tineri și femei, atât în ​​țară, cât și în străinătate.

Banca Mondială a anunțat, la reuniunile sale anuale din 2023, obiectivul de a promova cel puțin 10 parteneriate globale de competențe în 2024. „Migrația este prezentul și viitorul scenariului nostru geopolitic și este o mândrie pe care organizațiile internaționale precum Banca Mondială o recunosc. către Spania ca promotor al bunelor practici pentru ca talentul străin să aibă ca rezultat beneficii mai mari pentru țara noastră și țările de origine”, a conchis ministrul Elma Saiz.

Mai multe informatii Banca Mondiala Etichete: SIDA Sursa: Guvernul Spaniei – Spania alocă 890.000 de euro unui program de pionierat de migrație regulată cu Columbia, Republica Dominicană și Ecuador, gestionat de Banca Mondială