In aceasta noapte Spania intra in campania electorala pentru alegerile generale din 20 noviembrie, iar romanii spera ca viitorul guvern sa decida mai curand daca ridica restrictiile aplicate de la 22 iulie.

Deocamdata insa problemele romanilor nu se regasesc in agenda politica a candidatilor, mai ales pentru ca la aceste alegeri voteaza doar cetatenii spanioli. De aceea, orice pronostic referitor la viitorul guvern si la posibilitatea de a scurta perioada de aplicare a restrictiilor pentru romani este destul de riscant.

Criza economica si solutiile pentru o economie afectata serios de boom-ul imobiliar sunt temele principale ale unei campanii in care conservatorii au un avantaj clar in sondaje in fata socialistilor aflati inca la guvernare.

Spania se pregateste de alegeri generale, convocate cu 6 luni mai devreme inca din timpul crizei suverane care a afectat zona euro la inceputul verii. Premierul Jose Luis Zapatero a devansat astfel data alegerilor in perioada in care Spania era in colimatorul pietelor financiare, iar argumentul principal era acela ca noul guvern sa inceapa anul 2012 indeplinind deja toate functiunile.

Criza economica care cotinua sa afecteze Spania si sa o mentina in grupul tarilor euro de risc este tema dominanta a campaniei. De la noul guvern se asteapta solutii pentru 5 milioane de someri, pentru o economie care nu a crescut deloc in ultimul trimestru si pentru 50% dintre tinerii care nu au locuri de munca.

Popularii condusi de Mariano Rajoy se afla pe primul loc in sondaje, iar partidul socialist incearca sa salveze ce se mai poate dintr-o legislatura marcata de taieri bugetare si de reforme de austeritate. Candidatul socialist Alfredo Perez Rubalcaba mizeaza pe voturile unui public de stanga care si-a pierdut speranta in ultimii ani de criza si ameninta ca sosirea popularilor la putere ar insemna si mai multe reduceri bugetare si chiar privatizari la nivelul serviciilor publice.

De cealalata parte, PP-ul remarca faptul ca guvernul Zapatero este cel care a inceput sa taie din drepturi si ca Spania are nevoie acum de reforme care sa stimuleze economia prin reducerea impozitelor. Campania electorala in Spania a inceput oficial la doar 2 saptamani dupa ce organizatia terorista ETA a anunat ca renunta la violenta.

Campania va fi marcata si de actiunile indignatilor care refuza sa crediteze partidele politice actuale, iar populatia asteapta propuneri pentru stimularea acordarii creditelor si pentru sprijinirea zecilor de mii de familii care sunt evacuate de banci pentru neplata creditelor. Pe 20 noiembrie spaniolii vor alege 350 de deputati si 208 senatori iar sentimentul general este nerabdarea de a vedea rezuiltatul acestui scrutin care ar trebui sa aduca pentru Spania o iesire cat mai rapida din criza.