Astăzi, Comisia Bilaterală Stat-Generalitat a semnat transferul în favoarea Generalitati de Catalunya a dreptului de proprietate asupra proprietăților și

Prin acest transfer, Serviciul Meteorologic din Montcús Catalonia recuperează un simbol emblematic al istoriei sale

Context istoric

Al doilea An Polar Internațional a fost o inițiativă științifică de clasă mondială care vizează extinderea cunoștințelor despre meteorologie și magnetism în zona polară regiuni. Această campanie internațională s-a desfășurat în perioada 1 august 203 până în 31 decembrie 1933, la aproximativ cincizeci de ani după primul.

SMC s-a implicat activ în această companie colaborând la unul dintre obiectivele programului său: investigarea circulației atmosferice între regiunile polare și latitudini joase. Pentru aceasta, a propus construirea a două observatoare montane: unul în vârful Sant Jeroni, în Montserrat, și altul la Turó de l’Home, în Montseny.

Instrumentele observatorului erau cele obișnuite ale unei stații meteorologice bine dotate: termometru și inscriptori higrometru din interiorul adăpostului meteorologic, pluviometru și heliograf, pentru măsurarea orelor de raza de soare. În vânt s-a folosit un anemometru Richard, protejat în interiorul unei cuști, precum cel instalat în vârful Sf. Ieronim, dar a fost montat și un anemometru Robinson suplimentar, pentru a nu pierde măsurătorile în cazul în care prima nu mai funcționează. În timpul Anului Polar Internațional, observatorul a fost instruit să noteze înregistrările la fiecare două ore.

Sursa: Serviciul Meteorologic al Cataloniei recuperează Turó de l’Home în anul centenarului său