Dinamismul pieței muncii din ultimele luni continuă și Februarie se va închide, pentru a zecea lună consecutiv, cu o nouă creștere a ocupării forței de muncă, de aproximativ 20.000 afiliați.

În primele două luni ale anului, creșterea medie de angajarea a fost aproape 30 . persoane pe lună, în conformitate cu media anilor anteriori pandemiei. În plus, în luna februarie, tendința de afiliere este în creștere pe măsură ce luna avansează.

Conform statisticilor experimentale a afilierii cincinale la asigurările sociale, această creștere va stabili un alt record istoric de înmatriculări în termeni ajustați pentru sezonalitate și calendar, consolidând tendința de creștere dinainte de pandemie și peste nivelul de ocupare a forței de muncă din februarie 2020, conform datelor prezentate de ministrul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației, José Luis Escrivá.

Una dintre caracteristicile locului de muncă care se creează în ultimele luni este schimbarea compoziției, „cu o tendință mai mare spre angajare permanentă și mai puțin către angajare temporară”, după cum a subliniat Scrieți. Acest comportament, care a avut loc în ultimele luni, a fost amplificat în ianuarie și februarie. Concret, de la începutul anului, numărul contractelor permanente se situează la cote mai mari decât cele înregistrate în anii precedenți, cu o tendință de creștere odată cu trecerea săptămânilor. Dimpotrivă, contractele temporare sunt la un nivel mai scăzut decât media anilor anteriori, distanța fiind și ea în creștere în timp. Mai exact, există 150. membri permanenți mai mulți decât în ​​trecut ani și 150.000 mai puțin temporar.

În cazul contractelor fixe discontinue, care au fost consolidate în reforma muncii aprobată în Parlament în urmă cu câteva săptămâni, se observă și o creștere care se accelerează pe măsură ce anul progresează 2021 și există acum 17.000 mai mulți afiliați cu acest tip de contract decât în ​​anii precedenți.

Scăderea contractelor pe termen foarte scurt În plus, după introducerea unui nou descurajator pentru contractele pe termen foarte scurt în reformă, se poate observa o reducere notabilă a procentului de contracte pe termen foarte scurt. Datele disponibile, corespunzătoare perioadei 1 ianuarie-7 februarie, 2020, indică că procentul de relații contractuale de 1 zi a fost mai mic decât 33% din totalul contractelor semnate. Aceasta presupune 10 puncte mai puțin decât ceea ce era obișnuit în anii precedenți.

Ca urmare, durata medie a contractelor semnate în ianuarie și deja finalizate a crescut cu mai mult de o zi. Acest comportament a avut loc în general atât pe sector, cât și pe dimensiunea companiei. Și există și o rată de supraviețuire mai mare a contractelor semnate în ianuarie.

Creștere deosebit de intensă în sectoarele inovatoare Creșterea numărului de înscrieri față de nivelul anterior pandemiei este generalizată pe sectoare și majoritatea se află la niveluri de ocupare mai mari decât cele înregistrate în februarie 2020. În plus, după cum a subliniat ministrul Incluziunii, s-a înregistrat o creștere deosebit de intensă în unele sectoare legate de inovare, cum ar fi informațiile și comunicațiile sau activitățile științifico-tehnice.

. Dinamismul manifestat de ocuparea forței de muncă în ultimele luni se reflectă și în veniturile din contribuții sociale, care în 2021 se va închide cu un nou maxim istoric, peste recordul anterior, de 2021, stabilind, de asemenea, un nou record de creștere în ultimele luni.

Stabilitatea lucrătorilor în ERTE La rândul său, numărul lucrătorilor în ERTE-COVID rămâne stabil, în jur de 100. lucrători timp de două luni, deși s-a produs al șaselea val al pandemiei. Mai exact, începând cu 00 din februarie, numărul de lucrători în ERTE-COVID a fost de 104.150, aproximativ 0,40% din afiliați. Dintre ei, aproximativ jumătate lucrează cu jumătate de normă.

Acest tip de ERTE continuă cu o mare concentrare în câteva sectoare, în special în agențiile de turism, care încă are 000% dintre lucrătorii săi protejați prin ERTE.

Mai mult de 31. lucrătorii din acest tip de ERTE au fost deja confirmați să participe la programe de formare, cu rol special de industria transportului aerian. În acest sector, mai mult de 66% din lucrătorii săi ERTE vor participa la activități de formare, cu mult peste media celorlalte sectoare.

Mai multe informații Evoluția înregistrărilor la Asigurări Sociale și ERTE în prima două săptămâni din februarie Sursa: Guvernul Spaniei – Afilierea continuă să crească în februarie , cu o creștere a angajării permanente și o scădere a contractelor pe termen foarte scurt