Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale alocă 545 milioane euro pentru dezvoltarea resurselor umane. „Acest nou set de măsuri va permite românilor să beneficieze de un acces mai uşor la cursurile de calificare, la creşterea competenţelor dobândite în ţările în care au lucrat, la diminuarea şomajului, la creşterea disponibilităţii pe piaţa muncii a grupurilor defavorizate”, precizează ministrul Marian Sârbu.

Autoritatea de management pentru Programul Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane a lansat şase domenii majore de intervenţie pentru cereri de propuneri de proiecte strategice finanţate din Programul Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane. Proiectele strategice, care vor fi evaluate după 19 iunie 2009, vor avea o valoare cuprinsă între 500.000 euro (minimum) şi cinci milioane euro (maximum) şi o perioadă de implementare cuprinsă între şase luni şi maximum trei ani.

Ministerul Muncii consideră necesară sprijinirea muncitorilor care s-au reîntors în România pentru a-şi echivala competenţele dobândite în ţările Uniunii Europene în care au lucrat. Astfel, pentru direcţia „Calificarea – o şansă pentru viitor” se va aloca o sumă totală de 125 de milioane euro.