Galerie foto

Șeful Cancelariei Prim-ministrului, Mircea Abrudean, a avut astăzi, 5 aprilie 2022, o întrevedere de lucru cu o delegație a Consiliului Europei, condusă de Christophe Poirel, Director pentru drepturile omului și responsabil pentru executarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).   

Schimbul de opinii a avut drept obiectiv evaluarea stadiului executării de către România a hotărârilor CEDO, în contextul în care se înregistrează unele întârzieri în implementarea anumitor hotărâri ale Curții.

Șeful Cancelariei Prim-ministrului a dat asigurări asupra atenției Guvernului și eforturilor susținute ale autorităților române de a proceda la corectarea rapidă a întârzierilor în cauzele complexe  care nu și-au găsit soluționare de foarte multă vreme.

Demnitarul a evidențiat importanța executării de către statul român a hotărârilor Curții, afirmând că îndeplinirea acestei obligații este menită și să consolideze încrederea cetățenilor în instituțiile statului.

În context, ministrul Mircea Abrudean a arătat că executarea de către România a hotărârilor CEDO este un fundament esențial al consolidării și funcționării eficiente a statului de drept, obiectiv pe care actualul Guvern și l-a asumat ferm și responsabil. Acest angajament a fost clar marcat de decizii recente luate în sprijinul reformei justiției.   

În discuția aplicată a fost subliniată importanța acordării unei atenții prioritare acelor cauze naționale care sunt legate de respectarea drepturilor cetățenilor la proprietare, a drepturilor societăților private, dar și în general, la respectarea drepturilor fundamentale ale omului în România.

Totodată, părțile au reafirmat principiul de bază al funcționării statului, conform căruia cetățenii sunt egali în fața legii, iar statul este responsabil de asigurarea măsurilor adecvate și corecte pentru asigurarea respectării acestui principiu fundamental.

Sursa: Întrevederea Șefului Cancelariei Prim-ministrului României cu reprezentanți ai Consiliului Europei