Spania intră din nou pe lista galbenă și din 10 iulie, persoanele care merg din România în Spania trebuie să stea în carantină 14 zile, dacă nu prezintă test negativ PCR la îmbarcare sau vaccinarea cu ambele doze.

Din cauza creșterii incidenței infectărilor în ultimele două saptămâni, Spania intră din nou pe lista galbenă a țărilor considerate cu risc din punct de vedere epidemiologic, unde rata cumulată a incidenței îmbolnăvilor la 1000 de locuitori este cuprinsă între 1,5 si 3.

Spania a raportat joi peste 17000 de noi cazuri de COVID-19, iar rata cumulată este de 277,90 de cazuri la 100000 de locuitori. Cele mai multe cazuri se înregistrează în rândul tinerilor cu vârste între 20 și 29 de ani, cu peste 900 de cazuri la 100 de mii de locuitori.

Noile reguli sanitare din 10 iulie

Astfel, pentru a intra în România, din 10 iulie se schimbă condițiile de intrare și se impune din nou carantina de 14 zile la domiciliu sau la adresa declarată, dacă persoana nu prezintă test PCR negativ la îmbarcare. Testul PCR nu este obligatoriu!

NU se impune carantina în următoarele situații:

  •  dacă persoana prezintă un test RT-PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării;
  • dacă persoana a efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză pentru tipurile de vaccin care se administrează în două doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile până la intrarea în România.
  • dacă persoana a avut infecția cu virusul SARS CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale (test pozitiv la data diagnosticului sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară), sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrarea în țară.

În cazul călătoriei cu mașina personală sau cu autocarul, pentru tranzitarea Franței pe cale terestră, atât spre Spania, cât și spre România, este obligatorie prezentarea unui test PCR realizat în ultimele 72 de ore sau a unui test negativ antigen.

Pentru Insulele Canare, condițiile sunt diferite

România rămâne pe lista verde pentru Spania, astfel încât turiștii români care vin în vacanță în Spania nu trebuie să stea în carantină și nu au nevoie de documente medicale. Excepție face regiunea Insulelor Canare, unde este obligatoriu testul PCR negativ sau test antingen, realizat cu 72 de ore înainte de sosire, dovada vaccinării cu ambele doze sau a vindecării de Covid în ultimele 6 luni.

Rămâne in vigoare pentru orice destinație din Spania, pentru toate persoanele care călătoresc pe cale aeriană sau maritimă, completarea, anterior efectuării călătoriei, formularului privind starea de sănătate prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH) sau pe pagina de internet www.spth.gob.es.

Certificatul Covid te salvează de așteptare la frontieră

De la 1 iulie a intrat în vigoare Certificatul european digital Covid, care facilitează călătoriile în spațiul Uniunii Europene.

Certificatul menționează vaccinarea cu ambele doze sau cu doza unică de ser anticovid, recuperarea după boala Covid în ultimele 6 luni sau testele PCR cu rezultat negativ.

Certificatul este gratuit, dar nu este obligatoriu și deținătorii lui trec mai repede la punctele de frontieră, prin simpla citire a codului QR pe telefonul mobil, fiind scutiți de cozi și așteptare.

Consultă aici lista actualizată