Aproximativ 27% din trimiterile de bani către România se fac din Spania, potrivit datelor de anul trecut analizate în cadrul studiului „Comunităţi româneşti în Spania”, realizat de Facultatea de Sociologie din Bucureşti şi de Fundaţia Soros.

După ce studiul a fost prezentat în urmă cu câteva luni la Bucureşti, realizatorii au prezentat rezultatele acestuia şi la Madrid.

Potrivit profesorului Dumitru Sandu, şeful grupului de studiu de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din Bucureşti, aproximativ 27 % din banii care s-au trimis anul trecut în România au plecat din Spania. Studiul arată că în Spania trăieşte o mare parte dintre românii care au emigrat, aproximativ 30%, cu toate că nu există date exacte după cum a recunoscut profesorul Sandu, citat de EFE.

În Comunidad de Madrid trăiesc 205 mii de români, iar studiul „Comunităţi româneşti în Spania” a fost realizat în luna septembrie din 2008 când au fost intervievaţi 832 de români din Alcalá de Henares, Coslada, Arganda del Rey şi Torrejón de Ardoz.

Rezultatele interviurilor de atunci arată că 71% dintre cei întrebaţi îşi doreau să se întoarcă acasă, dintre care 32 % îşi pregăteau întoarcerea în următorii 2 – 5 ani şi doar 14 % afirmau că vor să se întoarcă în următorul an.

Profesorul Dumitru Sandu recunoaşte că evoluţia economiei internaţionale şi înăsprirea crizei s-ar putea să-i fi influenţat pe mulţi dintre românii care nu erau decişi în privinţa întoarcerii acasă.