Printr-un acord încheiat recent, între mai multe instituţi locale şi regionale, autorităţile spaniole pregătesc desfiinţarea celui mai mare cartier ilegal de case din Europa, în care funcţionează una dintre cele mai mari pieţe de droguri de pe continent şi în apropierea căruia locuiesc câteva sute de familii de români de etnie rromă.

Acest acord, considerat drept „istoric” între guvernul regional al Madridului şi primăriile oraşelor Madrid, Coslada şi Rivas, terenurile pe care au fost construite ilegal locuinţe în ultimii 30 de ani, vor trece în patrimoniul regional, astfel încât zona să poată fi reabilitată.

Potrivit consilierului regional de urbanism al Comunităţii Madridului, Pilar Martinez, acest acord este primul pas care se face în vederea desfiinţării unei aglomeraţii de construcţii ilegale şi pentru curăţarea zonei. În acest cartier trăiesc peste 40 de mii de persoane, iar autorităţile asigură că va exista un plan de protecţie socială pentru fiecare categorie în parte.

În acea zonă, cunoscută cu numele de Cañada Real trăiesc aproape 500 de români de etnie rromă, care locuiesc în colibe şi case improvizate. În acelaşi timp, în alte regiuni ale Spaniei, cum este Andalucia, autorităţile din Cordoba au început deja demolarea unor tabere construite de rromii români.