#Torrejon – • Vacanțele școlare presupun modificări ale programelor și rutinelor în timpul verii, care pot influența obiceiurile alimentare bune.

• Într-o dietă echilibrată în timpul școlii, micul dejun ar trebui să reprezinte 20% din alimentele consumate pe parcursul zilei, prânzul 10-15%, prânzul 25-35%, gustarea 10-15% și cina 25%

• Serviciul de Pediatrie recomandă diferite opțiuni sănătoase pentru prânz și cină, precum o bucată de fructe cu un pumn de nuci naturale; niște clătite de porumb sau batoane de grâu integral cu brânză tartinată, curcan (95% carne) sau o brânză, un produs lactat (iaurt fără îndulcitori sau lapte de cărămidă) cu o bucată de fructe sau un sandviș sau un mic sandviș de pâine integrală.
Întoarcerea la școală poate fi o provocare atunci când vine vorba de hrănirea celor mici. Din acest motiv, medicii pediatri de la Spitalul Universitar Torrejón subliniază importanța revenirii la rutina obișnuită și a consumului totul în cantități adecvate. Astfel, într-o dietă echilibrată în timpul școlii, micul dejun ar trebui să reprezinte 20% din alimentele consumate pe parcursul zilei, prânzul 10-15%, prânzul 25-35%, iar gustările 10-15%.15% și cina 25%.

Torrejón de Ardoz, 13 septembrie 2023. Vacanțele școlare presupun modificări ale programelor și rutinelor în timpul verii, care pot influența obiceiurile alimentare bune. Absența structurii de timp și a rutinei oferite de școală poate face ca dieta să sufere anumite variații, lăsând bunele obiceiuri retrogradate pe plan secund, sărind peste anumite mese și, mai ales, creșterea consumului de alimente ultraprocesate, zaharuri și băuturi dulci sau reducerea aportului de fructe și legume. De la Serviciul de Pediatrie al Spitalului Universitar Torrejón, ei își amintesc că „o stare nutrițională adecvată este esențială pentru menținerea sănătății și dezvoltarea potențialului de creștere al copiilor”.

Prânzurile și cinele sunt de obicei ușor de controlat, deoarece este obișnuit ca copiii să mănânce și să ia masa acasă sau, în lipsă, la școală, unde controlul alimentelor este mai ușor. Totuși, acolo unde există de obicei cea mai mare supraveghere din cauza lipsei de timp pentru a le pregăti sau a comoditatii este în timpul prânzului și gustărilor. Serviciul de Pediatrie recomanda diferite variante sanatoase pentru aceste doua mese: o bucata de fruct cu o mana de nuci naturale; niște clătite de porumb sau batoane de grâu integral cu brânză tartinată, curcan (95% carne) sau o brânză, un produs lactat (iaurt fără îndulcitori sau lapte de cărămidă) cu o bucată de fructe sau un sandviș sau un mic sandviș de pâine integrală. În ceea ce privește ingredientele sandvișului, ei optează pentru hummus, brânză tartinabilă, curcan (95% carne), ton natural sau pui, avocado și roșie naturală.

Cu toate acestea, nu toți copiii au aceleași nevoi alimentare. „Activitatea fizică presupune o creștere a cerințelor nutriționale pe baza anumitor trăsături individuale, astfel încât o dietă adecvată vă permite să vă mențineți sănătatea, să vă asigurați creșterea și dezvoltarea, pe lângă obținerea unor performanțe sportive mai bune”, a indicat medicul pediatru al centrului. Lucrător sanitar Torrejonero, Soraya Muñoz . Deși este adevărat că pentru activitățile sportive desfășurate în școli este necesar doar să se asigure o hidratare corectă, atunci când intensitatea sau timpul petrecut este mai mare, cantitățile vor trebui mărite individual. „Suplimentele de proteine ​​sau vitamine nu sunt necesare și variații mari ale aportului de grăsimi nu sunt necesare, dar carbohidrații trebuie furnizați în primul rând sub formă de zaharuri complete”, a explicat Noelia Álvarez, medic în cadrul serviciului de Pediatrie.

În fine, Laura Buceta, tot medic pediatru la Spitalul Universitar Torrejón, își amintește importanța evitării consumului de tot felul de alimente ultraprocesate, precum băuturi răcoritoare, produse de patiserie, cârnați, prăjituri, chipsuri, cereale rafinate… „Când când vine vorba de cumpărături, cel mai bine ar fi să alegeți alimente procesate bune.” Pentru a face acest lucru, se recomandă să se uite la informațiile nutriționale ale acestora, selectându-le pe cele care au între unul și cinci ingrediente, printre care nu există niveluri mai mari de 5-10% de zahăr, făină rafinată sau ulei vegetal rafinat.

Sursa: Pediatrii de la Spitalul Universitar Torrejón explică cheile nutriției pentru întoarcerea la școală