#Spania – Ministerul Sănătății promovează procesul de interoperabilitate a datelor clinice care va permite întregii populații spaniole să aibă acces la Dosarul clinic rezumat (Rezumatul pacientului) și Rețeta electronică (e-Prescripție/e-Dispensa) din alte țări ale Uniunii Europene. . Începând de astăzi, peste 78% dintre cetățenii Spaniei trăiesc într-o comunitate autonomă complet conectată la aceste servicii și toate autonomiile s-au angajat să avanseze în acest proces coordonat de Sănătate.

Ministerul a semnat deja acordurile de încorporare a tuturor comunităților autonome și orașelor țării în rețeaua de sănătate transfrontalieră din Uniunea Europeană (E-Health Network). În acest fel și reciproc, cetățenii statelor membre vor avea acest serviciu și în Spania.

Interoperabilitatea istoricului clinic rezumat și prescrierea și eliberarea prescripției electronice sunt implementate progresiv în teritorii până când devine o realitate pentru toți cetățenii europeni. În Spania, în prezent, 13 comunități și cele două orașe autonome au deja activ un serviciu legat de această rețea.

Comunități cu acces la fișa medicală electronică și rețetă UEMai exact, întreaga populație integrată în Sistemul Național de Sănătate din Andaluzia, Aragon, Castilla-La Mancha, Catalonia, Comunitatea Madrid, Comunitatea Valenciană, Galiția, Navarra și Țara Bascilor poate împărtăși acum rezumatul istoricului clinic cu toalete profesioniste din Franta, Portugalia, Olanda, Luxemburg, Croatia si Malta. În plus, Murcia și Insulele Canare sunt în faza de testare, precum și Grecia, Republica Cehă și Estonia.

Pe de altă parte, serviciul european de interoperabilitate a prescripției electronice este deja activ în Andaluzia, Aragon, Insulele Canare, Cantabria, Castilla-La Mancha, Castilla y León, Catalonia, Comunitatea Madrid, Comunitatea Valenciană, Extremadura, Galiția, Navarra. , Țara Bascilor, Ceuta și Melilla. Pacienții din aceste comunități își pot obține rețetele de la farmaciile participante din Croația, Estonia, Finlanda, Polonia și Portugalia care au serviciul. În plus, Asturias și Murcia sunt în faza de testare, precum și Italia, Grecia, Cipru, Ungaria, Cehia, Irlanda, Suedia, Letonia și Lituania.

Țara noastră participă activ la acest proiect al Comisiei Europene încă de la concepția sa inițială, contribuind cu rezumatul său interoperabil istoricului clinic și modelele de prescripție electronică ale Sistemului Național de Sănătate care au servit drept schemă de referință pentru UE. În mod similar, Spania este un etalon în implementarea sa efectivă, fiind una dintre țările cu cea mai mare implementare a acestor servicii.

Coordonarea cu autonomiileLa rândul lor, pacienții din țările care au aceste servicii pot fi îngrijiți în Sistemul Național de Sănătate Spaniol, având informațiile clinice preexistente și accesând rețetele pentru medicamentele pe care le-au prescris în țările lor de origine în oricare dintre cabinetele de farmacie ale comunitățile autonome menționate mai sus.

Odată ce au semnat acordul cu Ministerul Sănătății, serviciile regionale de sănătate sunt responsabile pentru realizarea adaptărilor corespunzătoare la sistemele lor, urmând criteriile stabilite de Comisia Europeană și cu sprijinul Sănătății. După efectuarea testelor pertinente, Ministerul validează procesul și autorizează fiecare comunitate autonomă să se alăture Nodului de Serviciu al Sistemului Național de Sănătate care funcționează, unde sunt ordonate și gestionate fluxurile de informații clinice ale pacienților dintre Spania și Spania și UE. ţări.

Pacient cu laptop

Mai multe informatii Fișă medicală rezumată UE (hartă) Rezumatul istoric medical al UE (întrebări frecvente) Rețetă electronică UE (hartă) Rețetă electronică UE (întrebări frecvente) Etichete: UE Sursa: Guvernul Spaniei – Sănătatea promovează rețeaua care permite cetățenilor să acceseze datele clinice și rețetele din UE