#Madrid –

Comunitatea Madrid reamintește necesitatea de a lua măsuri de precauție extreme la mesele vara pentru a evita toxiinfecțiile alimentare. Acestea din urmă sunt favorizate de temperaturile ridicate, ceea ce crește riscul atunci când se adaugă la conservarea, manipularea și gătirea incorecte.

Salmonella este bacteria cel mai frecvent implicată în acest tip de probleme și este asociată în principal cu utilizarea ouălor la prepararea tortillelor, a maionezei și a deserturilor fără gătit, printre altele. În cazul primelor, experții în siguranță alimentară subliniază că acestea trebuie făcute cât mai curând posibil, consumate imediat, sau păstrate la frigider pentru o perioadă de maximum două zile. La fel, ei trebuie să sufere o tocană completă, coagulându-și centrul și să nu le servească pe aceeași farfurie folosită pentru prepararea lor, evitând astfel o eventuală contaminare cu resturile de ouă crude.

Pe de altă parte, este absolut nerecomandabil să le spălați în prealabil, deoarece coaja este foarte poroasă și bacteriile pot pătrunde în interior. De asemenea, nu trebuie să le spargeți niciodată pe marginea recipientului în care urmează să fie amestecate, deoarece agentul patogen ar putea fi la suprafață.

Se recomanda realizarea de sosuri si maioneze cu produs pasteurizat sau industrial. În caz contrar, trebuie făcută cu puțin timp înainte de consum, păstrați-le la frigider și nu păstrați resturi. La fel, deserturile manipulate trebuie sa ramana la temperaturi de refrigerare.

Guvernul regional subliniază, de asemenea, grija deosebită care trebuie acordată populației vulnerabile în domeniul alimentației. Astfel, de exemplu, nu trebuie să dați niciodată fructe tăiate, păstrate la temperatura camerei mai mult de două ore, femeilor însărcinate, vârstnicilor, copiilor foarte mici sau persoanelor cu probleme de imunitate.

Sfaturi pentru mesele gata ambalate

De asemenea, Direcția Generală de Sănătate Publică reamintește că preparatele gata ambalate nu sunt conserve. Spre deosebire de acestea din urmă, care au stabilitate termică și pot fi păstrate la temperatura camerei, primele trebuie păstrate la frigider la gradele indicate pe etichetă. Recipientele vizibil bombate, perforate sau cele care, la deschidere, scot aerul din interior, trebuie aruncate.

In plus, instructiunile de preparare indicate de producator pe eticheta produsului elaborat trebuie respectate cu fidelitate, fiind o informatie care garanteaza siguranta consumului acestuia. Include temperatura, timpul necesar încălzirii lui și alte indicații de utilizare și nu sunt, pe scurt, recomandări culinare, așa cum ar părea la prima vedere.

Toate aceste sfaturi sunt disponibile pe portalul web oficial al Comunității Madrid, în diferite spații despre alimente sigure, printre care și ouă manipulate, conserve acasă pentru a preveni botulismul, picnicuri și grătare fie fructe tăiate.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid solicită măsuri de precauție extreme cu mesele în această vară pentru a evita toxiinfecțiile alimentare