Românul sechestrat în Burkina Faso apare într-un video prin care cere guvernului de la București să-l elibereze din mâinile răpitorilor.

Bărbatul a fost capturat de o grupare teroristă apropiată Al Qaeda și apelul său a fost transmis într-un video publicat ieri.

Iulian Gherguț lucra ca agent de securitate într-o mină în Burkina Faso și a fost sechestrat de organizația teroristă  Al Murabitun, în aprilie 2015. Într-o înregistrare video difuzată ieri pe internet, Gherguț apare cu barbă și susține, în limba franceză, că starea sa de sănătate este bună.

El amintește că a fost luat ostatic în 4 aprilie și cere familiei sale și guvernului României să facă tot posibilul să îl elibereze.

Potrivit agenției americane SITE Intelligence Group, specializată în urmărirea activității pe internet a grupărilor teroriste, înregistrarea video a fost postată de gruparea  de Al Qaeda din Magreb (AQMI).

Iulian Gherguț mai afirmă că înregistrarea a fost realizată în 21 septembrie.

Cer familiei mele, în special tatălui meu, mamei mele și fraților mei să găsească împreună cu guvernului român o soluție pentru eliberarea mea„, spune Gherghuț în mesajul său. El insistă și afirmă că este ultimul său mesaj.

Românul era angajat în dispozitivul de securitate al unei mine de mangan din nordul țării, în Tambao, când a fost răpit. Mina este gestionată de Pan African Minerals, o firmă creată de omul de afaceri român Frank Timiș și se află aproape de granița dintre Burkina Faso și Mali.

Zona este controlată de gruparea teroristă Al Morabitún, formată din jihadiști loiali lui Mojtar Belmojtar, unul din cei mai cunoscuți teroriști din Sahara.

După publicarea înregistrării, Ministerul român de Externe afirmă că face verificări privind autenticitatea înregistrării și asigură că celula de criză interinstituțională „lucrează în regim de permanență pentru gestionarea situației„.

Din această celulă fac parte autorități din Serviciul de Informați Externe, Serviciul Român de Informații, Ministerul Apărării Naționale și din Administrația Prezidențială.

Potrivit comunicatului, acestea „depun toate eforturile pentru eliberarea cetățeanului român„.