Șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mircea Abrudean, a participat, la Chișinău, la ceremonia dedicată aniversării a 30 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei.

Cu acest prilej, ministrul Mircea Abrudean a transmis mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă. Mesajul poate fi regăsit mai jos.

”Se împlinesc 30 de ani de la actul de reparație istorică reprezentat de reactivarea Mitropoliei Basarabiei, care a redevenit, astfel, parte a Bisericii Ortodoxe Române. Cu această ocazie, adresez felicitări și calde urări de sănătate, viață îndelungată și prosperitate Prea Fericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, membrilor clerului și tuturor enoriașilor.

Acest moment, cu o simbolistică aparte, pe care îl marcăm la doar câteva zile de la celebrarea Centenarului Încoronării de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria drept monarhi ai României Mari, consfințește, o dată în plus, legătura trainică a Republicii Moldova cu România, două state edificate pe fundația comună a istoriei, limbii, culturii și tradițiilor românilor.

Libertatea religioasă, dreptul cetățenilor la exprimarea identității lor etnice sau religioase, pluralismul, respectul față de diversitate, toleranța, incluziunea reprezintă atribute ale societăților democratice și moderne pe care statele, prin instituțiile și mecanismele pe care le-au dezvoltat, au obligația de a le promova și apăra. În tumultul secolului trecut, în goana sa către controlul minților și sufletelor, odioasa dictatură comunistă a lăsat răni adânci și în rândul creștinilor ortodocși din stânga Prutului, care au fost persecutați și forțați să renunțe la o legătură naturală cu Mitropolia Basarabiei ce a fost desființată după ocupația sovietică din 1944.

Interiorizarea lecțiilor trecutului se realizează prin acțiuni concrete, iar decizia de reactivare a Mitropoliei Basarabiei din 1992 a fost una temerară și absolut necesară pentru restabilirea unei situații de fapt, ocultată pentru o perioadă îndelungată. În toți acești ani de activitate neîntreruptă, lucrarea pastorală pe care ați săvârșit-o neobosiți, cu abnegație și sârguință, a depășit zidurile lăcașurilor de cult și s-a revărsat în viața credincioșilor din satele și orașele Republicii Moldova sau de peste hotare.

Misiunea socială și de ocrotire a celor aflați în nevoie a definit activitatea din cadrul Mitropoliei Basarabiei, mai ales în contextul agresiunii militare ilegale, neprovocate și nejustificate a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Adresez întreaga apreciere și recunoștință pentru modul în care v-ați desăvârșit menirea, implicându-vă în sprijinirea semenilor care fug din calea ororilor războiului. În astfel de momente, efortul susținut al Mitropoliei Basarabiei, precum și rugăciunile înălțate au adus alinare și speranță unor oameni mult prea greu încercați de un război nedrept.

Consecventă angajamentelor sale, România a demonstrat importanța deosebită și unicitatea relației pe care o are cu Republica Moldova, dialogul bilateral fiind unul intens și deschis la toate nivelurile. Acordul privind asistența financiară nerambursabilă de 100 de milioane de euro, care are drept scop consolidarea relațiilor de colaborare dintre cele două state și sprijinirea dezvoltării Republicii Moldova, precum și acțiunile prompte ale Guvernului României de diminuare a efectelor crizei energetice care afectează Republica Moldova, sunt doar două exemple recente care demonstrează soliditatea relațiilor bilaterale dintre cele două state. România sprijină, în toate modurile și cu toate puterile, parcursul european al Republicii Moldova, iar obținerea statutului de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană este o șansă istorică ce nu trebuie irosită.

De asemenea, Guvernul României a susținut și susține activitatea Mitropoliei Basarabiei, contribuind, atât la salarizarea clerului și a personalului neclerical, cât și la finanțarea achiziționării unor sedii administrative, precum și la construcția și repararea unor lăcașuri de cult. Totodată, îmi exprim speranța ca, prin dialog și cooperare loială cu autoritățile din Republica Moldova, dificultățile cu care se confruntă Mitropolia Basarabiei, în special cele legate de atribuirea drepturilor de folosință a proprietăților confiscate de către regimul sovietic, să fie soluționate.

Cu siguranță, anii ce vor urma vor aduce noi provocări, dar sunt convins că veți continua, cu același devotament, misiunea de până acum, acționând în beneficiul oamenilor și comunităților și contribuind, totodată, la consolidarea relației dintre statele noastre.

Vă urez mulți și rodnici ani!

Sursa: Șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mircea Abrudean, vizită la Chișinău