Garda Civilă spaniolă a arestat o femeie și 3 bărbați de naționalitate română, acuzați de comiterea a cel puțin 5 furturi din bancomate la care au folosit temutul explozibil ”Mama lui Satan”.

Același tip de pulbere a fost utilizată de teroriștii islamiști DAESH la atacurile de la Bruxelles, Paris și ulterior la casa din Alcanar, înaintea atentatelor de la Barcelona și Cambrils, din 2017.

Românii sunt bănuiți că alegeau sedii bancare din zone izolate, în special în provinciile Albacete, Valencia si Cuenca.
Se deplasau în sate cu puțini locuitori și dădeau lovitura noaptea când nu era nimeni în zonă.

Gruparea a fost suprinsa in flagrant de agentii Garzii Civile inainte sa arunce in aer un bancomat dintr-un sat din Albacete.

Românii sunt acuzați ca băgau în bancomate bombe artizanale din triperoxid de triacetonă, TATP sau așa numita ”Mama lui Satan”. Unul dintre suspecți avea pregătire militară și era capabil să mânuiască explozibilul care este cunoscut pentru ușurința cu care se poate inflama.

Explozibilul era introdus cu ajutorul unei palete din lemn, asemanatoare cu cea a unui brutar si detonarea o făceau la zeci de metri distanță după ce conectau cablurile la o baterie de motocicletă.

După ce scoteau banii din bancomate, suspecții fugeau înainte să fie descoperiți de poliție.

Daunele provocate de explozii erau atât de mari în unele cazuri încât clădirile aveau nevoie de parapeți de susținere ca să nu se prăbușească.

Gruparea a fost prinsa in colaborare cu Europol, care are informații că românii ar fi comis spargeri asemanatoare si in alte tari din Uniunea Europeana precum Germania si Italia.

Un alt suspect este căutat în continuare de autoritățile spaniole care au reusit sa captureze pentru prima data o cantitate de explozibil de acest tip, inainte sa fie detonata.