Șomerii de lungă durată, pensionarii, tinerii, imigranții și anumite categorii de salariați vor beneficia de mai multe ajutoare, potrivit ultimelor decrete aprobate de Guvernul de la Madrid.

Subsidio para parados mayores

Una din cele mai importante măsuri este ajutorul pentru șomerii de 52 de ani (subsidio), de care până în prezent beneficiau doar persoanele cu vârsta minimă de 55 de ani, fără loc de muncă.

Astfel, încă 114 mii de persoane pot solicita acest ajutor, în valoare de 430 de euro pe lună. Condițiile sunt, între altele, să fi contribuit (să fi fost angajat) minim 6 ani la sistemul asigurărilor din Spania și înscrierea de cel puțin un an în registrul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.

O altă noutate este că venitul pe familie nu mai reprezintă o condiție pentru a avea acces la acest ajutor. De asemenea, decretul prevede că acest ajutor poate fi perceput până la împlinirea vârstei de pensionare, dacă persoana în cauză nu își găsește un loc de muncă.


Un element important al măsurii este că până acum beneficiarul era obligat să acceadă la pensia minimă, însă noul decret elimină această prevedere.

Ajutoare pentru copii din familiile sărăce


Executivul a decis în ședința din 8 martie, alocarea a 341 euro pe an pentru fiecare copil din familiile defavorizate și de 588 euro pentru familiile cu venituri foarte mici.

Bonificații fiscale pentru angajarea șomerilor

Același decret mai prevede o subvenție pentru firmele care angajează șomeri de lungă durată, aflați în căutarea unui loc de muncă de peste un an.

Condiția este ca angajatorul să garanteze postul de muncă timp de trei ani. Subvenția este de 108 euro pe lună în cazul bărbaților și de 125 euro pe lună pentru femei.

Pensia de invaliditate permanentă

O altă măsură cuprinsă în acest nou decret este majorarea pensiei de invaliditate permanentă pentru persoanele cu vârste sub 60 de ani, până la 6.991,60 euro pe an, cu aplicare retroactivă de la 1 ianuarie 2019.

Guvernul spaniol a mai aprobat un fond de sprijin pentru integrarea imigranților, în valoare de 70 de milioane de euro. De asemenea, lucrătorii din agricultură beneficiază, prin acest decret, o reducere de 14,6% din impozitul pe perioada în care nu lucrează, cu aplicare de la 1 ianuarie 2019.

O altă măsură importantă, atât pentru angajați, cât și pentru angajatori, este înființarea unui registru al orelor de muncă prestate (inicio y finalización de la jornada laboral). Obiectivul acestei măsuri este evitarea efectuării de ore suplimentare neplătite, iar obligația angajatorului este păstrarea registrelor timp de patru ani.
Al

Detalii în limba spaniolă: http://prensa.mitramiss.gob.es/WebPrensa/noticias/ministro/detalle/3488