Guvernul României a anunțat aseară că suspendă traficul aerian comercial cu Spania, timp de 14 zile.

Decizia a fost comunicată de ministrul român de Interne, Marcel Vela, și întră în vigoare de astăzi de la ora 18 (ora 17 a Spaniei).

Până acum toți pasagerii care soseau din Spania erau plasați direct în carantină din cauza epidemiei de coronavirus care afectează peninsula.

Situația îi ia prin surprindere pe mulți cetățeni români care se aflau la muncă sau în vizită în Spania și care acum trebuie să găsească alternative pentru a ajunge acasă.

Ambasada României de la Madrid pune un email (madrid.cov@mae.ro) la dispoziția persoanelor afectate de această situație, iar Ministerul Afacerilor Externe a creat o linie telefonică specială.

telefon mae

„Începând de astăzi, 17 martie, MAE a alocat o linie telefonică suplimentară ce poate fi apelată de către cetățenii români din străinătate care se confruntă cu situații dificile, în vederea identificării de soluții pentru revenirea în țară. Această linie telefonică vine în completarea numerelor disponibile pentru fiecare misiune diplomatică sau oficiu consular și care sunt disponibile pe pagina de internet a MAE – www.mae.ro/romanian-missions.

Astfel, MAE recomandă cetățenilor români să contacteze misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul în care se află sau numărul de telefon 00 40 21 431 20 59 pentru notificarea prezenței în statele în care se află la acest moment și comunicarea datelor de contact. Aceste elemente vor permite MAE o mai bună evaluare a situațiilor problematice la acest moment și identificarea de soluții punctuale, împreună cu alte state”, se precizează pe pagina web MAE.ro.

Preluăm în continuare și comunicatul emis de Ambasada României de la Madrid și publicat pe Facebook:

⚠ În atenția cetățenilor români aflați temporar în #Spania (turiști, lucrători sezonieri, oameni de afaceri, elevi sau studenți aflați în schimburi de experiență etc.)

⛔✈ După ce aseară a fost anunțată suspendarea tuturor zborurilor comerciale directe între România și Spania începând de astăzi de la ora 18.00 (ora României), pe o durată de 14 zile, zeci de cetățeni români aflați temporar în Spania, ne-au contactat pe telefoanele de urgență și adresa de e-mail: madrid.cov@mae.ro.

Pentru a răspunde întrebărilor primite și având în vedere că aeroporturile din Spania încă operează curse comerciale către alte destinații europene, aducem următoarele clarificări:

📌 Dacă dețineți bilete de avion achiziționate de la companii aeriene private, vă recomandăm să luați legătura cu companiile aeriene sau agențiile de voiaj pentru a solicita identificarea unor rute alternative pentru retur.

📌 În situația în care întoarcerea în România se realizează cu un zbor cu escală, verificați statusul zborurilor cu operatorul de zbor. Informați-vă asupra situației din statul/statele unde ar urma să efectuați escala/escalele (carantină, granițe închise, etc). Mai multe aici http://www.mae.ro/node/51759

📌 Dacă dețineți un bilet de avion achiziționat direct de la TAROM, contactați compania pentru a solicita informații legate de variantele de rerutare. Pasagerii cu bilete Tarom emise pe rutele Madrid-Otopeni sau Barcelona-Otopeni cu date de călătorie între 19 si 31 martie 2020 pot opta pentru:

👉 fie pentru rambursarea integrală a biletelor care se realizează NUMAI de către agentul emitent

👉 fie pentru modificarea datelor de călătorie plătind diferența de tarif (dacă este cazul) fără nici o altă penalizare. Modificarea datelor de călătorie se poate realiza timp de un an de la data emiterii biletelor. Reemiterea biletelor se realizează de către agentul emitent.

ℹ Pentru informații suplimentare contactați madrid@tarom.es, barcelona@tarom.es sau contact@tarom.ro

⛔ Vă recomandăm să NU vă deplasați spre România cu autoturismul personal sau cu autocarul, întrucât o serie de state europene au restricționat accesul la punctele de trecere a frontierelor și pe teritoriul acestora. Mai multe aici: http://www.mae.ro/node/51880

‼Situația este volatilă și se poate schimba repede, iar în funcție de situația evoluției COVID-19, autoritățile spaniole pot lua și alte decizii restrictive.

De asemenea, țara noastră prelungește interdicția aplicată zborurilor directe cu Italia pentru încă două săptămâni.

Marcel Vela a anunțat și închiderea barurilor și restaurantelor, anularea activităților colective în spații închise, precum și a celor care se desfășoară în aer liber și presupun participarea a peste 100 de persoane.