Colectivul de români din Alcalá de Henares este format din aproximativ 20.000 de persoane şi are deja patru asociaţii. Ultima creată este asociaţia Rointegra, care pe data de 4 Decembrie 2010 a avut prezentarea oficială. Evenimentul a avut loc în incinta Centrului Hispano-Rumano (CEPI) din localitate şi alături de preşedintele asociaţiei Matei Sebastian Leonardo, secretarului general  Adina Margineanu, vicepreşedintelui Bârsan Florin, a fost invitat şi consilierul pentru Imigraţie din Alcalá de Henares, Jesús Fernández Pascual.

Manifestarea a fost deschisă de ansamblul de copii „Ghiocelul” condus de Gabriela Tone, care a cântat şi câteva colinde. A urmat grupul de dans popular şi tradiţional „Pro Vita” condus de Valentina Petre. De asemenea, participanţii au fost încântaţi şi de expoziţia pictorului Ioan Oniciuc.

Consilierul de Imigraţie din cadrul primăriei Alcalá de Henares, Jesús Fernández Pascual a ţinut în mod special să ureze noroc noii asociaţii şi i-a oferit sprijinul său, precum şi cel al primarului Bartolome González, care nu a putut fi prezent, dar a transmis un mesaj pentru noua asociaţie româno – spaniolă. 

Au urmat apoi cadourile pentru copii români prezenţi, cu ocazia zilei de Sf. Nicolae, oferite din partea primăriei şi a centrului de avocatură „Fides Abogados”. La finalul evenimentului s-a oferit o degustare de produse tradiţionale româneşti. Asociaţia Rointegra este ultima înfiinţată în Alcalá de Henares şi se alătură Asociaţiei de Ajutorare a Integrării Populaţiei Române şi Uniunii Muncitorilor Români din Spania.