Un total de 145 municipii, cu mai mult de 51. locuitori sau capitale de provincie, vor primi subventii pentru 330 proiecte, în cadrul Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență (PRTR).

Acesta este răspunsul la primul apel al Ministerului Politicii Teritoriale, corespunzător 2021, pentru transformarea digitală și modernizarea entităților locale.

Ministrul Politicii Teritoriale și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Isabel Rodríguez, care a avansat cifrele la o conferință de presă la A Coruña, a subliniat că această finanțare vizează „ să facă statul mai inteligent în teritoriu, să îmbunătățească eficacitatea și eficiența celor mai apropiate administrații, să eficientizam procedurile si procedurile pe care le desfasuram zi de zi cu administratiile municipale si crestem calitatea vietii cetatenilor si calitatea serviciilor publice”.

Valoarea totală a subvențiilor aprobate astăzi se ridică la 89.400.702,51 euro , care reprezintă 134, 4% din suma maximă prevăzută în apel și va fi finantat de Ministerul Politicii Teritoriale, care va anunta fiecare dintre 145 municipalitati subvențiile pe care le vor primi proiectele care s-au prezentat.

Acestea sunt primele subvenții pe care primăriile de peste

.00 locuitori să finanțeze proiecte în domeniul transformării lor digitale în e l Cadrul Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență.

Digitalizarea entităților locale
Isabel Rodríguez a subliniat că este vorba despre „digitizarea serviciilor municipale, ceea ce implică îmbunătățirea calității vieții și apropierea, simplificarea și îmbunătățirea serviciului public”

El a adăugat că municipalităților le sunt oferite resurse pentru promovarea proiectelor care pot varia „de la îmbunătățirea securității cibernetice, la infrastructură inteligentă, managementul programărilor, administrare electronică sau servicii tehnologice de comunicare cu vecinii”. Ministrul a explicat că apelul avea 5 linii diferite: „1. Administrație orientată către cetățean, 56 proiecte; 2. Operații inteligente, proiecte ; 3. Guvernarea datelor, Proiecte; 4. Investiții și infrastructuri digitale, 89 proiecte; și 5. Securitate cibernetică, 134 proiecte”.

Alocarea granturilorSuma subvențiilor aprobate astăzi, 88.401.400,51 euro, reprezintă 96, 4% din suma maximă stabilită în ordinul de apel, care a crescut la 96,50 milioane de euro Pe provincii, subvențiile alocate direct entităților locale pentru proiecte de digitalizare și modernizare sunt repartizate astfel:

unu.000 milioane pentru administrațiile teritoriale
Contul de transformare digitală și modernizare a administrațiilor publice c cu o finanțare de 1. milioane de euro până la 2022. Dintre acestea 1. milioane, aproximativ 400 milioane sunt alocate comunităților autonome și 330 către entitățile locale.

Din 401 milioane alocate entităților locale, ministrul a prezentat astăzi primul pachet, aproape 90 milioane și în apeluri pentru 2022 și 2023 care urmează să fie realizate, aproximativ finanțate cu 300 milioane, vor beneficia toate entitățile locale, indiferent de numărul lor de locuitori.

Isabel Rodríguez a remarcat că, cu această primă rundă de ajutoare pentru entitățile locale, Ministerul Politicii Teritoriale îndeplinește unul dintre reperele la care sa angajat în Planul de redresare, transformare și reziliență: „Prioritatea guvernului este de a îndeplini obiectivele stabilit să asigure sosirea progresivă a fondurilor europene”.

Spania continuă să conducă UE în procesul de sosire a fondurilorDupă muncă intensă de lansare a investițiilor și reformelor Planului, anul acesta va fi cheie pentru atingerea vitezei de croazieră, iar comunitățile autonome au un rol de lider în desfășurarea investițiilor pe întreg teritoriul, „astfel încât acestea să ajungă la companii și cetățeni și să lanseze proiecte strategice”, a punctat el.

Ca urmare a munca intensă depusă de la aprobarea Planului în iulie 2020, Spania a fost prima țară care a obținut aprobarea oficială a programului de investiții și să primească o primă plată semestrială pentru îndeplinirea jaloanelor și obiectivelor, în decembrie 2020. Spania a fost, de asemenea, din nou prima țară care a solicitat a doua plată corespunzătoare primului semestru din 2023.

Sursa: Guvernul Spaniei – Rodríguez evidențiază obiectivul fondurilor europene pentru entitățile locale: „Fă statul mai inteligent în teritoriu”