#Spania – Managementul riscurilor psihosociale a avut loc la Toledo pe 26 și 27 septembrie. Întâlnirea face parte din evenimentele actualei președinții pe care Spania o deține în Uniunea Europeană.

La eveniment au participat și oficiali ai Comisiei Europene și experți internaționali care abordează riscurile psihosociale la locul de muncă din diferite perspective.

Garanția drepturilor este tocmai unul dintre factorii care stau la baza Uniunii Europene, după cum a explicat secretarul de stat pentru ocuparea forței de muncă, „Nimeni nu își pierde drepturile când intră într-o fabrică. Putem fi mândri că trăim pe un continent care are” face din statul social și din drepturile cetățenilor o caracteristică de conviețuire bazată pe solidaritate și sprijin reciproc. Același lucru trebuie predicat și pe piața muncii.”

De altfel, deschiderea dezbaterii privind sănătatea mintală la locul de muncă este o nouă piatră de hotar în construcția Europei Sociale în care Spania dorește să joace un rol fundamental în timpul actualei președinții a Consiliului Uniunii Europene.

„Că astăzi Europa lucrează la sănătatea mintală, că astăzi Comisia Europeană vorbește despre o abordare cuprinzătoare, că vorbim despre tranziții verzi și digitale corecte sau că vorbim despre cum să facem față provocărilor viitorului prin Anul european al competențelor. înseamnă că suntem în situația de a genera o Europă prosperă, care nu se bazează pe precaritate și în care munca nu este în niciun caz un spațiu de suferință”, a declarat Pérez Rey.

Boost în Uniunea EuropeanăMinisterul Muncii și Economiei Sociale a comandat un raport de pionierat în această privință unei comisii de experți ale cărei concluzii au fost făcute publice în luna martie. În plus, a solicitat și avizul Comitetului Economic și Social European înainte de președinția spaniolă și este de așteptat ca pe 9 octombrie să fie aprobate primele concluzii privind sănătatea mintală și insecuritatea locului de muncă ale Consiliului Uniunii Europene.

Cu aceste concluzii, se va încerca încurajarea politicilor de ocupare a forței de muncă de calitate și lupta împotriva precarității; cercetare privind sănătatea mintală la locul de muncă cu o abordare preventivă și axată pe impactul condițiilor de muncă asupra sănătății mintale, printre alte aspecte.

În Uniunea Europeană, companiile și organizațiile vor fi încurajate să includă managementul riscurilor psihosociale în evaluările lor de risc pentru sănătate și siguranță, iar rolul inspecțiilor muncii și al altor organisme de control din statele membre va fi consolidat.

În plus, în cadrul dialogului social, se vor depune eforturi pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă care au un impact negativ asupra sănătății mintale, în special a celor care sunt reprezentative pentru locurile de muncă precare.

Întâlnire bilaterală cu GermaniaSecretarul de stat interimar pentru ocuparea forței de muncă și economie socială, Joaquín Pérez Rey, a avut, de asemenea, o întâlnire bilaterală cu secretarul de stat al Ministerului Federal al Muncii din Germania, Lilian Tschan, care a mulțumit Spaniei pentru angajamentul față de sănătatea mintală în mediul de muncă. și, de asemenea, pentru a combate precaritatea. Ambele au analizat și alte dosare prioritare ale Președinției spaniole a Consiliului UE.

Secretarul de stat interimar pentru Ocuparea Forței de Muncă și Economie Socială, Joaquín Pérez Rey, se adresează presei

Sursa: Guvernul Spaniei – Munca promovează dezbaterea privind sănătatea mintală la locul de muncă pe agenda socială europeană