#Spania – Bateria de apărare antiaeriană este integrată în structura Sistemului de Apărare Aeriană al Alianței, în timp ce escadrila de opt avioane de luptă Eurofighter, aparținând Aripii 11 a Armatei Aeriene și Spațiale, face parte din misiunea Poliției Aeriene în Marea Baltică. . Ambii vor rămâne în Estonia până în decembrie.

„Vreau să mulțumesc întregului contingent spaniol pentru angajament, dăruire și profesionalism, lucrând perfect integrat aici, în Estonia, în munca de descurajare. Nu putem uita că suntem aproape de granița cu Rusia și că situația din Ucraina continuă să fie dură, cu multă cruzime.”, a spus Robles în timpul vizitei sale.

La sosirea ei la Baza Aeriană Amari, Robles a fost primită de ministrul apărării al Estoniei, Hanno Pevkur, și de ambasadorul Spaniei în țara baltică, Guillermo Corral Van Damme. Acolo, ministrul interimar al Apărării a evidențiat „munca foarte importantă și esențială” a întregului contingent spaniol, pe care l-a definit drept „una dintre cele mai bune imagini ale mărcii Spaniei”.

Ministrul interimar al Apărării a avut o întrevedere cu omologul său din Estonia în care au abordat situația îngrijorătoare din Ucraina și au subliniat unitatea statelor membre ale Alianței ca fiind „unul dintre principalele elemente de descurajare” împotriva Rusiei.

„Ministrul estoniei mi-a mulțumit în mod special pentru participarea armatei spaniole, atât pentru profesionalismul foarte înalt al contingentului care transportă bateria NASAMS, cât și al piloților Eurofighter”, a explicat Robles, care a adăugat că „vom continua că colaborarea și acea muncă comună și ne-am propus continuarea cu ajutorul acordat Ucrainei. Robles a avut recent o altă întâlnire bilaterală cu omologul său cu ocazia vizitei sale în Spania pentru reuniunea ministerială informală a miniștrilor apărării din Uniunea Europeană, desfășurată la Toledo în 29 și 30 august.

În timpul vizitei, șeful contingentului „Àmbar”, locotenent-colonel al Armatei Aeriene și Spațiale Luis Borque, și al contingentului UDAA NASAMS, locotenent-colonel al armatei Sergio García, au făcut prezentări pentru a explica sarcinile ambelor contingente. , pe care Robles l-a cunoscut direct, evidențiind „calificarea foarte înaltă a forțelor armate spaniole”.

Spania, punct de referință în NATOMinistrul a vizitat birourile GBAD-Task Force-Estonia, responsabilă de bateria NASAMS, unde căpitanul Durán a explicat funcționarea acestui sistem antiaerian cu rază medie de acțiune cu mare eficacitate împotriva aeronavelor cu aripi fixe, cu aripi rotative și rachete, care este în serviciu în Armată din mai 2003.

Ministrul interimar al Apărării a participat și la instalațiile „Alerta de reacție rapidă”, care fac parte din detașamentul „Ámbar”, unde căpitanul Franco a explicat misiunea pe care o desfășoară în zona lor de responsabilitate în Marea Baltică, ceea ce presupune că luptătorii vor fi în zbor în mai puțin de 15 minute și gata să intercepteze aeronave neidentificate, după emiterea unei alerte „alpha scramble”. În prima lună de detașare, aeronavele au efectuat peste 280 de ore de zbor și zece misiuni de interceptare și identificare a aeronavelor rusești.

„Nu cunosc liniștea pe care o generează prezența lor”, le-a exprimat ministrul membrilor detașamentului. „Toate țările NATO vor soldați spanioli”. Ministrul interimar a putut vorbi cu locotenentul Elena Gutiérrez, prima femeie pilot a unui avion de luptă Eurofighter din Spania, și cu comandantul Alfredo Jiménez Díaz-Canseco, primul pilot spaniol care a ajuns la 2.000 de ore de zbor în Eurofighter, pe care i-a felicitat personal. .

Ulterior, Robles a semnat Cărțile de Onoare ale celor două detașamente, subliniind că munca sa întărește „legăturile de unitate cu aliații noștri NATO și, mai presus de toate, contribuie la faptul că putem trăi într-o lume mai sigură și mai bună”. De asemenea, a avut câteva cuvinte pentru militari și familiile acestora, în care a apreciat munca pe care o desfășoară, care, a subliniat el, „contribuie ca Spania să devină un punct de referință în cadrul NATO”.

Întărirea securitățiiCa o consecință a crizei din Ucraina și a anexării ilegale a Crimeei în noiembrie 2013, Alianța a implementat o serie de inițiative militare menite să-și întărească securitatea și coeziunea internă, care au fost consolidate în anii următori cu desfășurarea de forțe pe tot parcursul estului NATO. frontieră.

După începerea ofensivei ruse împotriva Ucrainei în februarie 2022, Alianța a promovat o serie de inițiative, inclusiv creșterea numărului de forțe de care dispune. În acest context, Spania a răspuns cu o contribuție suplimentară de mijloace terestre, navale și aeriene, în principal pe flancul estic al Alianței.

Misiunea UDAA NASAMS face parte din măsurile de răspuns și de întărire ale Alianței și contribuie la Apărarea integrată aeriană și antirachetă a NATO pe flancul estic. În plus, are o desfășurare la baza aeriană Amari pentru a contribui la descurajare.

La fel, de la 1 august, un detașament de opt eurofighters din Aripa 11 a Armatei Aeriene și Spațiale, care are aproximativ 130 de militari, operează în zona de nord a zonei de responsabilitate aeriană stabilită de Alianță. Încorporarea temporară începând cu 15 august a unui A-400 pentru sarcini de realimentare în zbor a ridicat numărul de soldați DAT la 170.

Ministrul interimar al Apărării, Margarita Robles, în timpul vizitei la detașamentele spaniole din Estonia.

Mai multe informatii Galerie foto pe Flickr a Ministerului Apărării Etichete: NATO Ucraina Sursa: Guvernul Spaniei – Robles vizitează detașamentele spaniole din Estonia și evidențiază misiunea acestora în cadrul NATO