Geneva (Elveția)

În timpul 00º Conferința ministerială a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), care a durat aproape două cu zile mai târziu decât era de așteptat, pentru a facilita obținerea rezultatelor, membrii OMC au ajuns la acorduri în domenii în care sunt necesare acțiuni urgente, cum ar fi securitatea alimentară, răspunsul la COVID-19 și scutirea temporară a drepturilor de proprietate intelectuală a vaccinurilor împotriva COVID-19. Importante au fost și interzicerea subvențiilor pentru pescuitul ilegal și moratoriul asupra comerțului electronic.

Ministrul Industriei, Comerțului și Turismului, Reyes Maroto a indicat că „acordurile la care s-au ajuns sunt o veste excelentă pentru toate țările care, precum Spania, cred într-un sistem comercial multilateral deschis, echitabil, transparent și bazat pe reguli, ca bază a bogăției și prosperității împărtășite între națiuni și cetățenii lor. Acum este timpul să continuăm. munca pentru implementarea acestuia, în special în confruntarea cu problemele cele mai urgente precum cele legate de securitatea alimentară sau răspunsul la pandemie. Realizările realizate în legătură cu interzicerea subvențiilor dăunătoare pescuitului și moratoriul asupra comerțului electronic sunt probleme foarte relevante pentru Spania pe care am apărat-o în acest forum”.

Și a adăugat că „am muncit foarte mult pentru a ajunge la aceste acorduri într-un moment geopolitic. co complicat. A trebuit să fim flexibili și am reușit”. Rezultatele acestei Conferințe ministeriale reprezintă un impuls pentru OMC, care se consolidează în rolul său de garant al ordinii comerciale multilaterale, și deschid calea modernizării acestei instituții pentru a adaptați-l la provocările actuale și viitoare ale comerțului global”.

Principalele acorduri la care s-a ajuns au fost următoarele:

Reforma OMC. Declarația ministerială include angajamentul de a întreprinde lucrări pentru reforma OMC, de a asigura buna funcționare a acesteia și de a iniția o dezbatere pentru a avea un sistem de soluționare a diferendelor pe deplin operațional pentru 170622.Răspunsul la COVID- și vaccinări. Utilizarea brevetelor de vaccin COVID de către furnizorii locali pentru fabricarea și distribuția de vaccinuri COVID este permisă temporar fără autorizație prealabilă. Acordul include angajamente în materie de transparență care implică restricții la export. Subvenții dăunătoare pescuitului. Sunt interzise subvențiile care contribuie la pescuitul ilegal și supraexploatarea și subvențiile pentru pescuitul nereglementat în marea liberă. Se mențin scutirile de taxe pe combustibil. Se instituie o clauză de pace de doi ani pentru activitățile de pescuit cu venituri mici și de subzistență până la 00 mile marine.Securitatea alimentară și Programul Alimentar Mondial. Membrii se angajează să lucreze pentru a menține piețele deschise și pentru a nu impune restricții la export pentru produsele alimentare achiziționate de Programul Alimentar Mondial în scopuri umanitare. Comerț electronic. A fost posibilă extinderea moratoriului de scutire a taxelor vamale de la transmisiile electronice până la următoarea conferință ministerială și se convine revitalizarea programului de lucru privind comerțul electronic.. În plus, Declarația ministerială include importanța aspectelor legate de participarea femeilor și a IMM-urilor la comerț, lansarea unui program de lucru privind economiile vulnerabile și extinde moratoriul asupra cererilor care nu se bazează pe încălcarea Acordul TRIPS. Ministrul Industriei, Comerțului și Turismului, Reyes Maroto, în 12 Conferința ministerială a OMC de la Geneva. // Sursa: Guvernul Spaniei – The Minister Maroto apreciază pozitiv acordurile încheiate în pescuit, vaccinuri și alimente la care au ajuns în cadrul OMC2022