Liderul guvernului regional din Catalonia şi partidele din coaliţia catalană nu au ajuns la un acord privind referendumul din 9 noiembrie, considerat ilegal de executivul central şi suspendat de Tribunalul Constituţional.

{loadposition related}Artur Más a recunoscut că referendumul programat pentru 9 noiembrie nu poate fi organizat, din cauza „lipsei garanţiilor legale” necesare.
Într-o şedinţă desfăşurată în 13 octombrie, Artur Más a propus partidelor care doresc referendumul de independenţă să organizeze un „proces de participare cetăţenească”, un fel de sondaj de opinie, dar cu urne şi buletine de vot, pentru a cunoaşte opinia catalanilor despre viitorul politic al regiunii. Partidele catalane şi asociaţiile care au organizat manifestaţiile pro-referndum nu sunt mulţumite de această opţiune, pe care o consideră un „surogat” fără nici o valabilitate în faţa organizaţiilor internaţionale.
Decretul de convocare a referendumului catalan, semnat de Artur Más la sfârşitul lunii septembrie, a fost suspendat de Tribunalul Constituţional. Potrivit Constituţiei spaniole, un referendum poate fi convocat doar de şeful statului, regele Felipe al VI-lea, la propunerea premierului, cu mandat parlamentar.
Într-o conferinţă de presă susţinută marţi, 14 octombrie, liderul catalan Artur Más a confirmat că referendumul de independenţă nu se poate organiza, dar că va încerca varianta procesului de participare cu urne, ce ar putea fi urmat de un plebiscit pentru confirmarea rezultatului, iar data acestuia ar putea fi stabilită pentru anul 2016. De aceea, consultarea nu este definitivă, spune Artur Más, care a mai declarat că nu doreşte să dea prea multe detalii privind organizarea procesului pentru a evita ca „inamicul, statul spaniol” să cunoască planurile guvernului regional catalan.

{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}