Madrid Spania)

Ministrul Apărării, Margarita Robles, s-a întâlnit astăzi cu ambasadorul ucrainean în Spania, Serhii Pohoreltsev, pentru a-i arăta solidaritatea guvernului spaniol și a cetățenilor spanioli cu poporul ucrainean.

Ministrul i-a spus ambasadorului că Ucraina continuă să aibă sprijinul deplin al Spaniei și că guvernul spaniol va continua să colaboreze cât mai bine pentru a „confrunta Barbaria lui Putin”.

„Ne exprimăm sprijinul în toate domeniile. Din punct de vedere umanitar sunt mai mult de 200.0 cei din Ucraina care au ajuns în Spania. Am adus și răniți în luptă care se află la Spitalul Militar din Zaragoza în tratament”, a spus ministrul.

„Trimitem și materialul pe care Spania îl poate livra și în acest sens Suntem mereu foarte rezervați și precauți în această chestiune, din motive de discreție și securitate”, a adăugat acesta, pentru a adăuga că se pregătește și material cald pentru următoarea campanie de iarnă, care se preconizează a fi foarte dură. „Vom continua să facem tot ce se încadrează în posibilitățile noastre.”

Ambasadorul ucrainean, care i-a mulțumit ministrului pentru vizita sa și a mulțumit guvernului spaniol pentru primirea personalului rănit al Forțelor Armate Ucrainene în Spitalul General de Apărare din Zaragoza, a subliniat că situația din țara sa continuă să fie „foarte complicată”.

„Suntem recunoscători pentru ceea ce a făcut Spania deja, continuăm să avem nevoie de tot mai multe lucruri, dar nu este momentul să vorbim în detaliu, pentru că unele se pot face în curând, iar altele nu sunt ușor de obținut imediat”, a spus el. ambasadorul.

„Sunt sigur că, cu sprijinul ministrului, al guvernului și al poporului Spaniei, vom obține ceea ce ne trebuie pentru a ne continua lupta și câștigă acest război nedrept declanșat de Putin”, a adăugat Pohorelțev. „Membrii noștri ai forțelor armate ucrainene sunt foarte motivați în lupta lor, dimpotrivă față de soldații ruși, de aceea continuăm să rezistăm.”

Ministrul a făcut apel pe lângă necesitatea de a fi solidar cu Ucraina în viitorul foarte apropiat în care, a afirmat el, Putin va folosi „reducerile de gaze ca un alt tip de armă împotriva comunității internaționale”.

MĂSURI DE SPRIJIN
Ca o consecință a războiului din Ucraina, în prima jumătate a anului, Ministerul Apărării a consolidat prezența spaniolă pe flancul estic al NATO (Letonia) cu mai mult de . Trupele armatei și capacitățile de artilerie de câmp, precum și o baterie de apărare aeriană NASAMS. A fost schimbat din 200 în 650 militar.

La fel, Forțele Armate au desfășurat 19 zboruri cu material ofensiv si defensiv, pe langa tot materialul transportat cu logistica nava Armatei Pământului, 'Ysabel', în sprijinul apărării legitime a populației ucrainene împotriva invaziei ruse.

Forțele Armate au desfășurat, de asemenea, numeroase activități de asistență umanitară în sprijinul poporului ucrainean. Până în prezent, au avut loc zece zboruri în acest scop, transportând mai mult de 600 persoane vulnerabile la țara, unii dintre ei răniți.

Unii dintre acești răniți de război au trebuit să primească tratament la Spitalul General de Apărare din Zaragoza, mulți au suferit amputații grave, pentru care au au fost supuși unei intervenții chirurgicale de traumatologie. Acești răniți au beneficiat și de reabilitare psihiatrică și psihologică și fizioterapie și au fost sprijiniți în demersurile necesare pentru includerea în sistemul de protecție temporară și în sistemul de sănătate spaniol.

Sursa: Guvernul Spaniei – Robles se întâlnește cu ambasadorul ucrainean pentru a sublinia solidaritatea și sprijinul Spaniei