In timpul 2021, Agenția Catalană pentru Consum a participat la 2. 206 daune în Catalonia Centrală, în principal pentru incidente legate de telecomunicații, furnizare de energie electrică, vânzări la distanță și servicii de agrement și călătorii Reclamații soluționate de Agenția Catalană pentru Consum prin acord de mediere, majorează un % în Catalonia Centrală. Acesta este unul dintre punctele importante ale Balanța de performanță 420537 care a fost anunțat astăzi la Manresa de directorul Agenției, Francesc Sutrias i Grau. Directorul a apreciat pozitiv faptul că „mai mult de 51% din revendicările gestionate în județele Cataloniei Centrale au fost soluționate prin mediere sau hotărâre arbitrală ” , dar a recunoscut că „arbitrajul de consum este veriga cea mai slabă în lanțul ” și prin urmare „să ne dublem eforturile pentru a face companiile conștiente de importanța aderării la sistemul de arbitraj al consumatorilor, care este un semn distinctiv al calității și angajamentului față de consumatori și consumatori.” .

În acest sens, a reamintit propunere transferată statului deoarece, în cadrul competențelor sale, „modifică legislația actuală astfel încât arbitrajul de consum să devină necesar pentru reclamații. de mai puțin de 3. euro ” , care ar permite soluționarea mai multor cereri prin hotărâri arbitrale, care au aceleași efecte ca o instanță de judecată

Din balanța acțiunilor din Catalonia Centrală în perioada 2021, se extrage ca motivele care au generat mai multe consultatii si reclamatii au fost, in principal, incidentele legate de alimentarea cu energie electrica, telecomunicatii si internet, achizitiile la distanta sau servicii de agrement și călătorie În ceea ce privește controlul pieței, directorul a subliniat că „activitatea de inspecție a agenției în perioada 2021 a crescut tot peste Catalonia ” , în principal din cauza a doi factori: unul, pe de altă parte, redresarea treptată a activității de control al pieței a agenției după pandemie, ca închiderea multor unități și restricții pe mobil au împiedicat majoritatea inspecțiilor față în față; iar pe de alta prin cresterea reclamatiilor depuse de cetateni. În cazul Cataloniei Centrale, numărul reclamațiilor a crescut cu una 21, 3% față de 2021, și sunt legate în principal de servicii de agrement și de călătorie, produse nesigure și catering și turism. cazare.

Sutrias a remarcat că politicile publice privind consumatorii contribuie la „un cetățean împuternicit din perspectiva drepturilor sale și companii sau profesioniști mai responsabili” , și a adăugat că reclamațiile și activitatea de inspecție ajută la îmbunătățirea calității ofertei de bunuri și servicii în economia noastră, un element cheie în a face o țară mai prosperă și mai justă ” . . Directorul Agenției Catalane pentru Consum s-a întâlnit cu directorul Serviciilor Teritoriale Afaceri și Muncă din Catalonia Centrală, Maria Teresa Clotet Masana, pentru a analiza rezultatele acțiuni de apărare a drepturilor consumatorilor din demarcație.

Serviciile Teritoriale, la rândul lor, au ținut să evidențieze „munca personalului Serviciilor Publice de Consum al consiliilor județene, esențială pentru asigurarea sprijinului consumatorilor din zonă, având în vedere că Catalonia Centrală nu are Spațiul Teritorial de Consum. Deși acesta este un serviciu bine cunoscut publicului, și este un indicator al creșterii consultărilor în ultimul an, trebuie să continuăm să lucrăm pentru diseminarea acestui serviciu care îndrumă, ajută și însoțește consumatorii în conflictele lor de consum.” 2. 2021 creanțe în Catalonia Centrală, cu 3,5% mai mult decât anul precedent

În anul 206 pretenţiile de consum depuse în demarcaţie au crescut cu 3,5% faţă de anul precedent, cu un total de 2. 206. Serviciile de telecomunicații și internet acumulează 21, 3 % de creanțe; pe 17, 8% corespund consumabilelor de bază , în mare parte ușoară; și 21, 2% sunt legate de alte generale servicii consumatorilor, bloc care evidențiază incidente legate de cumpărături la distanță și servicii de agrement și călătorii.

În ceea ce privește companiile cu cele mai multe reclamații din Catalonia Centrală, lista este în frunte cu operatori de telefonie și companii energetice: Orange, cu un total de 170 creanțe; Vodafone, cu 170; si Endesa, cu 156. Celelalte companii care au acumulat cele mai multe reclamații sunt Energia XXI, Vueling, Naturgy, Telefónica, Edistribución și Edreams.

El 73, 5% din revendicările au fost soluționate prin mediere sau arbitraj de consum

Din totalul cererilor primite în Catalonia Centrală la 2021, data de 95% (2. 177) au fost gestionate direct de către Agentia Catalana pentru Consum si restul au fost transferate organelor competente.

Dintre reclamatiile gestionate de Consum, 30, 5 % au fost rezolvate prin acordul de mediere (1. 206) cazuri), sau prin hotărâre arbitrală (73)), ceea ce presupune o îmbunătățire față de anul precedent, în care procentul de rezoluție a fost în 23, 2%. Comparativ cu 2021, numărul cazurilor soluționate prin mediere a crescut cu mai mult de unul 42%, în timp ce hotărârile arbitrale pronunțate la 447 descărcați unul 30%

Sectoarele care au soluționat cele mai multe reclamații, atât prin acord de mediere, cât și prin hotărâre arbitrală, au fost telecomunicațiile, electricitatea, servicii de gaze și apă și transport.

Sursa: 2021 Reclamațiile consumatorilor rezolvate prin mediere cresc un 50% Catalonia Centrală