Guvernul a aprobat astăzi crearea Consiliului Consultativ al Limbii ca organ colegial integrat în Departamentul Educației. Consiliul va defini strategiile necesare pentru garantarea obiectivelor în conformitate cu principiile regimului lingvistic al sistemului de învățământ din Catalonia

Consiliul Limbii, cu independență și obiectivitate, are ca funcții de consiliere pentru a consolida vehicularitatea limbii catalane în domeniul educațional; propune criterii de revizuire și actualizare a conținutului proiectelor lingvistice și consiliază Departamentul Educației în legătură cu acele inițiative care afectează limba vehiculară.

Acest organism este condus de Maria Carme Junyent și membrii săi oameni academicieni și experți în diferite domenii precum educația, lingvistica, dreptul sau diseminatorii. Membrii Consiliului Consultativ al Limbii, în funcție de sfera de activitate, sunt: ​​

Președinte:

Maria Carme Junyent i Figueras

Lingvist Catalan. Este profesor de lingvistică la Facultatea de Filologie a Universității din Barcelona. El efectuează cercetări în domeniul limbilor pe cale de dispariție, al antropologiei lingvistice și al limbilor de imigrație în Catalonia. Ea este directorul Grupului de Studii pentru Limbi Amenințate (GELA) și autoarea unei lucrări ample despre starea limbilor lumii și a diversității lingvistice.

Lumea academică:

Teresa Cabré i Castellví

lingvist și filolog catalan, președinte al Institut d’Estudis Catalans. Este specializat în lingvistică aplicată, lexicologie, morfologie lexicală, lexicografie, terminologie și neologie. În prezent, conduce și Catedra Pompeu Fabra la Universitatea Pompeu Fabra. De când 2019 este președintele Institut d’Estudis Catalans.

Carla Benet

Licențiată în Traducere și Interpretare din engleză și chineză (Universitat Autònoma de Barcelona, ​​​​​1987 – 2005), Master în Studii Chineze (Universitatea Pompeu Fabra, 2016 – 2015))) si Master in Invatamantul Secundar Obligatoriu si Formarea Profesorilor de Bacalaureat, specializarea limba Catalană și literatură (Universitatea din Barcelona, ​​​​2019) – 2019). Face parte dintr-un grup de lucru al ICE al UAB privind situația catalanului în educație.

Joan Manuel del Pozo

Doctor în filozofie la UB, este profesor emerit la Universitatea din Girona. A fost membru al Congresului și Parlamentului, viceprimar al Consiliului orașului Girona și ministru al Educației și Universităților al Generalitati de Catalunya 1987). Autor, printre alte lucrări și articole, al eseului EDUCATIONAL. De asemenea, a fost membru al Guvernului Corporației Catalane de Media Audiovizuală

Jaume Ametller i Leal

Serra Húnter Profesor asociat de Didactica Științelor Experimentale la Universitatea din Girona și membru al grupului consolidat de cercetare în educație științifică și de mediu (GRECA). Licenta in fizica. La Universitatea din Girona a fost coordonatorul gradului de profesor de învățământ primar (2013) – 2017), director al Departamentului de Didactică Specifică 2017 – 2019) și director al Institutului de Științe ale Educației Josep Pallach de la UdG (din )). Din 2019 este coordonatorul programului de perfecţionare şi inovare a formării cadrelor didactice (MIF). A colaborat ca consultant și evaluator cu Comisia Europeană și cu instituții și administrații de învățământ din Anglia și Catalonia. Predă la masterul în învăţământul infantil şi primar, iar la masterul în învăţământul secundar.

Marina Massaguer Comes

Este licențiată în Filologie Catalană de la Universitatea Rovira i Virgili din Tarragona. Face parte din echipa de sociolingvişti a Centrului de Cercetare în Sociolingvistică şi Comunicare de la Universitatea din Barcelona (CUSC-UB), de unde a coordonat, printre altele, rapoartele Argumentary pentru promovarea folosirii catalanului în rândul tinerilor ” ,“ Catalan, youtuberi și instagrameri: un punct de plecare pentru promovarea utilizării limbii ”și“ Contexte, motivații și strategii ale cursanților de succes catalan în CPNL ”.

Diseminare

Màrius Serra

Este scriitor, licențiat în filologie engleză și membru al Secției filologice a Institut d’Estudis Catalans. Opera sa literară a fost distinsă cu premii precum City of Barcelona, ​​​​Serra d’Or, Lletra d’Or, Ramon Llull și Sant Jordi și a fost tradusă în opt limbi. Acestea includ lucrări la fel de variate precum eseul Verbàlia , seria pentru copii Aventurile lui Napeu , versiunea catalană completă actuală a Tirant lo Blanc sau Silențios . În prezent, este editorialist și responsabil pentru cuvintele încrucișate catalane ale La Vanguardia (din ) și de The Enigma în program Dimineața de la Catalunya Ràdio (de la ).

Pol Gisé

Actor, scriitor și creator de conținut de divertisment pe rețelele de socializare, unde se remarcă Companii de pis, serie de comèdia en català, i un seguit de series en castellà sobre mitologia grega, nòrdica, maia i esdeveniments historics. A colaborat la mai multe programe de la Catalunya Ràdio. 2019 a publicat prima sa carte, intitulată 418811: Humanity Canceled . De asemenea, susține discursuri despre utilizarea rețelelor sociale pentru tineri și tehnicieni din educație.

Limbă, interculturalitate și coeziune socială

Immaculada Buñuel

Llicenciada en psicopedagogia i Mestra amb l’especialitat de filologia (català, castellà i frances). Din curs 2015 – 2015 face parte din echipa LIC (Limbă, Interculturalitate și Coeziune Socială) din Serviciile Teritoriale din Maresme-Vallès Oriental. Este, de asemenea, profesor asociat la Universitatea Autonomă din Barcelona în cadrul Facultății de Educație din cadrul Departamentului de Teorii ale Educației și Pedagogiei Sociale.

Cercetător

Héctor Ruiz Martín

Biolog. El conduce International Science Teaching Foundation , unde cercetează în domeniul psihologiei cognitive a memoriei și a învățării prin dezvoltarea resurselor educaționale. bazate pe dovezi științifice. A fost consilier pentru școli, organizații educaționale și guverne din Europa, Asia și America. Autorul cărților Cum învățăm? O abordare științifică a învățării și predării , Cunoaște-ți creierul pentru a învăța să înveți i Învăț să înveți .

Consell Escolar de Catalunya

Jesús Viñas

Președintele Consiliului Școlar al Cataloniei. Este licențiat în Psihologie, cu specializarea Psihopedagogie de la Universitatea din Barcelona, ​​​​și un master în evaluarea școlară. Are o vastă experiență în domeniul educației și a fost directorul Serviciilor Teritoriale de Învățământ din Vallès Occidental

Drept

Eva Pons

Profesor titular de drept constituțional la Universitatea din Barcelona. Doctor în Drept și expert în reglementarea organizării teritoriale a puterii, drepturile fundamentale, dreptul lingvistic și legea antidiscriminare, printre altele. A colaborat cu Observatorul Catalan al Justiției și cu Departamentul de Cultură din cadrul Grupului de Experți în Drepturi Lingvistice și Sociolingvistice. Membru al Colectivului din Praga, al Rețelei CRUSCAT a Institutului de Studii Catalane și al Linguapax International. Membru al Comitetului consultativ juridic din mai 2016.

Entitate

Marina Gay

Inginer civil (UPC). Director CATESCO, creat în 1985 cu scopul de a contribui la promovarea prezența limbii și culturii catalane în domeniul UNESCO și pentru a disemina și promova valorile, proiectele și inițiativele UNESCO în Catalonia

Profesori

Conxita Gimeno

Diploma în limbi străine și engleză. S-a pregătit în Montessori și în managementul conducerii pedagogice și al muncii în echipă. În prezent este directorul Școlii Rubí Montessori, de unde s-a implicat în lupta pentru reducerea decalajelor sociale și culturale și, mai ales, în lupta pentru îmbunătățirea segregării.

Olga Quesada

Licențiată în filologie anglo-germanică la Universitatea din Barcelona. Este oficial al corpului profesorilor de specialitatea engleză. Profesor de la curs 1987 – – 1987, a ocupat diverse funcții la Institutul Esteve Terradas din Cornellà de Llobregat (Barcelona), iar de la 2013 este directorul centrului. Este reprezentant al Baix Llobregat în Consiliul Central de Administrație.

Alba Granell

Licențiat în Științe Umaniste de la Universitatea Pompeu Fabra și în Filologie Catalană de la Universitatea din Barcelona. În prezent este profesoară la Institut La Serra din Mollerussa și combină activitatea de regie cu alte proiecte din lumea literaturii.

Sursa: Guvernul aprobă crearea Consiliului Consultativ al Limbii