Departamentul de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală a extins joi avertismentul preventiv pentru poluarea aerului cu niveluri moderate de particule cu diametrul mai mic de . micri (PM 637752464541152430 )) în atmosfera atmosferică, activat marți, 14 iunie, la 40 municipalități care alcătuiesc Zona de protecție specială (SPA) a mediului atmosferic al conurbației Barcelona, ​​​​în Terres de Ponent.

Municipalitățile din zona de calitate a aerului Terres de Ponent afectate sunt Agramunt, Aitona, Els Alamús, L’Albagés, Albatàrrec, Albesa, l’Albi, Alcanó, Alcarràs, Alcoletge, Alfarràs, Alfés, Algerri, Alguaire , Almacelles, Almatret , Almenar, Alpicat, Anglesola, Arbeca, Artesa de Lleida, Aspa, Balaguer, Barbens, Barberà de la Conca, Belianes, Bellaguarda, Bellcaire d’Urgell, Bell-lloc d’Urgell, Bellmunt d’Urgell, Bellp uig, Bellvís, Benavent de Segrià, Biosca, Blancafort, les Borges Blanques, Bovera, Cabanabona, Castelldans, Castellnou de Seana, Castelló de Farfanya, Castellserà, Cervera, Cervià de les Garrigues, Ciutadilla, el Cogul, Corbins, Cubells, l ‘ Espluga Calba, l’Espluga de Francolí, la Floresta, Fondarella, Foradada, Forès, la Fuliola, Fulleda, Gimenells i el Pla de la Font, Golmés, la Granadella, la Granja d’Escarp, Granyanella, Granyena de les Garrigues, Granyena de Segarra, Guimerà, Guissona, Ivars de Noguera, Ivars d’Urgell, Ivorra, Juncosa, Juneda, Linyola, Llardecans, Lleida, Maials, Maldà, Massalcoreig, Massoteres, Menàrguens, Miralcamp, Mollerussa, Montblanc, Montgai, Montoliu de Lleida, Montornès de Segarra, Nalec, Oliola, les Oluges, les Omellons, els Omells de na Gaia, Ossó de Sió, el Palau d’Anglesola, Penelles, Pira, els Plans de Sió, el Poal, la Pobla de Cérvoles, la Portella, și Preixana.

Cele din ZPE a conurbației Barcelona sunt Badalona, ​​​​Barcelona, ​​​​l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès , Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès și Sant Fost de Campsentelles.

Stabilitate atmosferică, dispersie scăzută

Avertismentul de precauție este faza anterioară posibilității de episod de mediu , fără a fi neapărat să apară, și este activat pentru reducerea emisiilor poluante. Această avertizare presupune indicarea pe panourile luminoase ale drumurilor principale că nivelul de poluare este ridicat; informarea publicului pentru a acorda prioritate utilizării transportului public față de vehiculele private; sesizează activitățile industriale și lucrările publice și producția de energie electrică care activează protocoalele de lucru prevăzute în aceste cazuri; să recomande primăriilor să oprească sau să reducă activitățile sau lucrările cu materiale pulverulente

Media zilnică a nivelurilor de PM . în timpul zilei de ieri a fost mai mare decât valoarea lui 50 μg/m³ la trei puncte de măsurare, dintre care două în Țările de Vest, din cauza pătrunderii de praf de origine africană care însoțește valul de căldură . Prognoza pentru ore 30 indică faptul că nivelurile vor rămâne ridicate și ar putea depăși valoarea zilnică de 50 μg/m³ în cursul zilei de astăzi, având în vedere că situația nu este de așteptat să se schimbe și că condițiile meteorologice vor fi nefavorabile din cauza dispersării poluanților atmosferici. Pe parcursul anului 3000 până la 14) situații de pătrundere a prafului în Africa, dintre care cinci au dus la activarea avertizărilor preventive.

Direcția Generală Calitatea Mediului și Schimbări Climatice, a Departamentului Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală, va efectua o monitorizare minuțioasă a nivelurilor și va evalua zilnic dacă este necesară menținerea avertismentului preventiv. , activează un episod de contaminare cu particule sau dezactivați avertismentul de precauție

Evitați mai multe particule

În această situație, Generalitati recomandă către public:

Faceți călătorii pe jos sau cu bicicleta, alegând străduțe frecventate de trafic. Prioritați transportul public Reduceți călătoriile cu vehiculul privat (dacă este posibil, lucrați de la distanță, variați programul de lucru în schimbul călătoriilor cu transportul public, serviciului în altă parte a companiei, mai aproape de casă…). Folosiți serviciul de partajare a mașinii. Efectuați o conducere eficientă (pornire lină, reduceți viteza, folosiți frâna de motor, evitați accelerarea și frânarea bruscă etc.) Dacă aveți vehicule diferite, utilizați-o pe cea cu cele mai scăzute emisii Reglați aerul condiționat de locuințe și unități. Niveluri de calitate a aerului disponibile în timp real prin aplicația mobilă gratuită AireCat, în Magazin de aplicații și Magazin Google Play , oa l ‘ mediu web pentru informații despre datele privind calitatea aerului .

Pe Canal Salut al Agenției de Sănătate Publică Catalană detaliază principalele măsuri și recomandări care trebuie luate pentru reducerea expunerii la poluare și a riscurilor pentru sănătate care decurg din poluarea aerului. Pe lângă recomandările generale, există măsuri suplimentare de precauție care trebuie luate în situații de nivel ridicat de poluare care vizează cele mai vulnerabile grupuri și, de asemenea, populația generală

. Sursa: Climate Action extinde preventiv avertizare pentru particule în Teritoriile de Vest