#Spania – „Atingerea unei dezvoltări urbane durabile necesită și o abordare transversală, cu politici de locuințe și mobilitate care să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor”, a apărat șeful Mitma în cadrul inaugurarii celui de-al II-lea Forum Urban al Spaniei, care se desfășoară zilele acestea la Granada. , în cadrul Președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene.

În acest sens, Raquel Sánchez a reamintit că realizarea unor orașe „mai locuibile, sănătoase și incluzive” este „un obiectiv dezirabil care depășește orice opțiune politică sau ideologică”. Astfel, el i-a îndemnat pe funcționarii publici „să nu facă pași falși sau să trimită semnale incoerente cetățenilor noștri”, nici să „retragă ce s-a făcut”, cu acțiuni precum eliminarea zonelor cu emisii reduse, eliminarea pistelor de biciclete sau frâna proiectelor deja în derulare cofinanțate cu fonduri europene. Iar dezvoltarea urbanismului durabil, precum implementarea Agendei urbane spaniole sau europene, necesită implicarea tuturor nivelurilor de administrație, agenții sociali, mediul academic și cooperarea internațională.

Dimensiunea locală și globală a Agendei UrbaneNu degeaba, este în mediul lor cel mai apropiat unde oamenii se confruntă cu consecințele schimbărilor climatice, deficitul de resurse, impacturile derivate din instabilitatea geopolitică și efectul tranziției ecologice și digitale necesare. „Trebuie să presupunem, ca factori de decizie publici, că soluțiile la aceste mari provocări globale trebuie să vină de la nivel local. Răspunsurile sunt în orașe și acolo trebuie să punem accentul. Ca fost primar îmi place foarte mult să folosiți expresia politicii de proximitate”, a spus Raquel Sánchez, invitând primarii să avanseze decarbonizarea și sustenabilitatea.

„Transformarea va fi locală sau nu va fi”, a declarat șeful Mitma, care participă astăzi și la Forumul Primarilor, un spațiu în care este important să avem orașe și orașe corecte și solidare, care își asumă rolul locuințelor sociale. , luptă împotriva sărăciei și satisface serviciile de bază ale cetățenilor lor. În acest moment, merită să ne amintim că Ministerul a acordat, în cadrul Planului de redresare, un ajutor de 20 de milioane de euro către peste 100 de municipalități pentru a-și dezvolta proiectele pilot de Agenda Urbană și a promovat un transport public mai accesibil cu reduceri și căile ferate gratuite Cercanías și Media Distancia.

Dar, acțiunea locală necesită un cadru internațional de acțiune pentru a-și atinge întregul potențial de transformare. „Este absolut necesar un cadru global, internațional, care să garanteze și să coordoneze această abordare. Pentru că nu putem acționa separat”, a asigurat ministrul în discursul său înainte de a ratifica angajamentul Spaniei față de marile acorduri internaționale și europene care promovează dezvoltarea.plan urban mai sustenabil, precum precum Noua Agenda Urbană a Națiunilor Unite, Agenda Urbană a Uniunii Europene sau Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD).

Un angajament care se reflectă în inițiativele pe care Președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene le promovează, precum celebrarea Reuniunii informale a miniștrilor (RIM) ai locuințelor și dezvoltării urbane la Gijón, pe 13 și 14 noiembrie, care va aborda accesul la locuințe și accesibilitatea în Europa, iar liderii UE vor împărtăși măsurile pe care statele membre le pun în aplicare pentru a realiza o dezvoltare urbană durabilă. Câteva probleme care au fost abordate în cadrul reuniunii directorilor generali de locuințe ai Uniunii Europene, care a avut loc săptămâna trecută la La Palma.

Îmbunătățiți viața în orașeÎn acest sens, Forumul a fost prezentat ca un spațiu pentru schimbul de cunoștințe și bune practici pentru a face față provocărilor precum accesul la locuințe la prețuri accesibile, adaptarea la schimbările climatice, accesibilitatea mobilității și coeziunea socială, în cadrul Agendei urbane spaniole. și Planurile Locale de Acțiune care o implementează.

Ministrul a profitat de intervenția sa pentru a împărtăși politicile pe care acest Minister le dezvoltă pentru a ajuta la abordarea provocărilor orașelor, care găzduiesc peste 50% din populația lumii.

Astfel, Ministerul a dat un impuls puternic politicilor de facilitare a accesului la locuințe decente la prețuri accesibile, contribuind la întărirea celui de-al cincilea pilon al statului bunăstării. După cum a amintit ministrul, Guvernul a reorientat Planul de Stat pentru Locuințe 2022-2025, dotat cu peste 2.400 de milioane de euro, pentru a aborda situațiile de vulnerabilitate, ajutoare pentru închiriere și accesibilitate și regenerare urbană.

În acest sens, Ministerul a profitat de fondurile europene de recuperare NextGenerationEU pentru a promova reabilitarea rezidențială cu transferul a 2.970 milioane euro către comunitățile autonome și orașe pentru finanțarea acțiunilor care contribuie la reducerea consumului de energie primară neregenerabilă, confort și accesibilitate. .

În plus, s-a convenit cu comunitățile autonome să distribuie 1.000 de milioane de euro din Planul de redresare pentru construirea a 20.000 de locuințe de închiriat la prețuri accesibile.

„Totodată, am elaborat un Plan de închiriere la prețuri accesibile a peste 184.000 de locuințe, dintre care peste 71.000 sunt deja în derulare”, a spus ministrul, care a mai amintit că Actul adițional la Planul de redresare include 4.000 de milioane de euro credite. promovarea locuințelor închiriate, care va contribui la atingerea obiectivului de a pune la dispoziție cetățenilor cele peste 184.000 de locuințe menționate anterior.

Dincolo de investiții, Raquel Sánchez a subliniat că Guvernul a aprobat „prima lege a locuinței a democrației, al cărei sens am explicat deja pe larg: protejarea fondului de locuințe publice, încurajarea locuințelor protejate pentru închiriere la un preț accesibil și să conțină și reducerea prețurilor de închiriere în zonele de piață stresate.

Șeful Mitma a indicat că au fost implementate măsuri, încadrate în Strategia de Mobilitate Sigură, Durabilă și Conectată și susținute cu peste 13.000 de milioane de euro, cel mai mare articol al Planului de Recuperare, precum ajutorul pentru implementarea zonelor cu emisii reduse. , construirea de piste pentru biciclete și trasee pietonale, construcția de parcuri și amenajări, achiziționarea de autobuze cu emisii zero, consolidarea rețelei Cercanías.

Contracte de locuințe în AndaluziaÎn acest sens, și în cadrul programelor de locuințe ale Planului de redresare, Raquel Sánchez a semnat astăzi 22 de acorduri cu Junta de Andalucía și mai multe municipalități din această Comunitate pentru finanțarea construcției de locuințe pentru închiriere socială și reabilitarea rezidențială a unui total de 4.226 de locuințe. Ministerul va contribui cu 118,8 milioane de euro din fonduri europene NextGenerationEU, al căror cost total se ridică la 264,1 milioane de euro.

Obiectivul acestor acorduri este de a finanța construcția a 1.502 de locuințe pentru închiriere socială sau la prețuri accesibile în clădiri eficiente energetic din provinciile Sevilla, Córdoba, Málaga, Cádiz, Almería și Granada. În acest scop, Mitma va contribui cu 68,05 milioane de euro din cele 199,3 milioane de euro bugetate pentru execuția promoțiilor, împărțite în 43 de acțiuni.

Pe de altă parte, aceste acorduri se concentrează și pe reabilitarea locuințelor la nivel de cartier și vor permite reabilitarea a 13 medii rezidențiale care vor afecta aproximativ 2.724 de locuințe din diferite municipalități din provinciile Almería, Córdoba, Granada, Huelva, Jaén, Málaga și Sevilla, pentru un total de 62,6 milioane de euro, cu o contribuție a Mitma de 50,8 milioane de euro pentru această fază de acțiuni.

Participarea Mitma la al II-lea Forum Urban al SpanieiAl II-lea Forum Urban al Spaniei este una dintre acțiunile planificate de Planul de Acțiune al Agendei Urbane Spaniole și are participarea, pe lângă Raquel Sánchez, a principalelor persoane responsabile pentru Locuințe din Minister, cum ar fi Secretarul de Stat, David Lucas; secretarul general al Agendei Urbane, Locuințe și Arhitectură, Iñaqui Carnicero; secretarul general al Transporturilor și Mobilității, María José Rallo; directorul general de Arhitectură, Nuria Matarredona; și directorul general al locuințelor, Javier Martín, printre alți reprezentanți ai sectorului și politicii.

Astfel, Forumul reunește și actori relevanți din organizații internaționale precum ONU-Habitat, sectorul public la toate nivelurile, sectorul privat și societatea civilă. să propună și să facă schimb de idei și bune practici privind urbanizarea durabilă.

Mai multe informatii Program complet al Forumului Urban din Spania Site-ul web al președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene Etichete: Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Sursa: Guvernul Spaniei – Raquel Sánchez subliniază importanța combinării politicilor de mobilitate și locuințe pentru a realiza o dezvoltare urbană durabilă