Guvernul spaniol a aprobat vineri un proiect de lege prin care se impun limite drastice la salariile directorilor din firmele si companiile de stat. De asemenea se impune un numar maxim de consilieri.

In functie de marimea si numarul de angajati, salariile directorilor vor fi reduse cu 25 – 30 %. Directorii de companii mari pot primi maxim 105 mii de euro pe an, iar cei din firmele medii si mici pot incasa salarii anuale de 80 si 55 de mii de euro.

Legea prevede ca nu vor mai avea dreptul la bonificatii, sporuri sau deconturi decat daca se indeplinesc obiectivele companiilor.

Nu se stie deocamdata cat economiseste bugetul statului prin aceasta masura, dar purtatorul de cuvant al Guvernului Rajoy, Soraya Sanchez de Santamaria a specificat ca diurnele directorilor ajung la 1 milion de euro pe an.

In acelasi timp se impune un numar maxim de consilieri (15, 12 si 9) in functie de marimea companiei. Astfel, se va renunta la serviciile a 100 de consilieri. Acesta este o noua masura de redresare economica adoptata de guvernul Spaniei, dupa ce a fost propusa o reforma importanta a pietei muncii si a sistemului bancar.

Masuri de austeritate aplica in continuare si guvernul din Catalunia, format de CiU, care a decis sa le scada functionarilor 3% din salariul pe acest an.