Este primul cetăţean român care a reuşit să fie ales primar în Spania şi îi încurajează şi pe alţii să îi urmeze exemplul. Aurel Truță, primarul comunei Paramo de Boedo din provincia Palencia, crede că românii sunt gospodari şi vor să fie apreciaţi pentru asta.

Învestit în funcţie la 13 iunie, Aurel Truţă, originar din Alba-Iulia, cu studii la Sibiu, ne-a acordat un interviu în exclusivitate.

Primul primar român din Spania are 39 de ani, este căsătorit, are o fetiţă şi soţia este din nou însărcinată. A emigrat în Spania în urmă cu 15 ani şi de 8 ani trăieşte într-o mică localitate din provincia Palencia, regiunea Castilla y Leon, unde nu i-a trebuit mult timp să câştige respectul vecinilor.

De la întâlnirea cu el şi cu familia sa şi până la publicarea acestui interviu, de la Bucureşti am aflat că în plenul Parlamentului, primul primar român din Spania a fost felicitat pentru succesul său, o premieră pentru comunitatea românească de aici.

Reporter: – Cum aţi reuşit să câştigaţi alegerile din comuna unde aţi candidat?

Aurel Truță: – Cred că prin respectul vecinilor din satele care aparţin comunei unde sunt primar şi cred că și prin capacitatea mea de administraţie pe care ei au cunoscut-o de-a lungul anilor, de când locuim în Paramo de Boedo.

Reporter: – V-aţi aşteptat să câştigaţi scrutinul din 24 mai? Aţi mai candidat?

Aurel Truță: – Nu am mai candidat, dar mă aşteptam să câştig, pentru că ştiam că locuitorii comunei doresc asta și m-au susţinut. Sunt 98 de alegători şi am avut 53 de voturi.

Reporter: – Sunt români cei care v-au votat sau v-au votat spaniolii?

Aurel Truță: – Numai soţia mea şi cu mine suntem români pe listele de alegători, deci numai spaniolii m-au votat!

Reporter: – Ce v-a determinat să candidaţi la primărie?

Aurel Truță: – Propunerea de a candida a fost suficientă, asta m-a motivat cel mai mult.

Reporter: – Ce beneficii aveţi în funcţia de primar?

Aurel Truță: – Nu am nici un beneficiu, nu voi lucra pentru salariu. De altfel, comunele mai mici din Spania au un regim special, deoarece primarii nu pot primi salariu pentru funcţia lor (n.red.: conform legii administraţiei publice locale, primarii şi consilierii municipiilor cu populaţie sub 1000 de locuitori nu pot fi retribuiţi).

A fost greu, dar prin seriozitate orice om poate să-şi creeze un drum.

Reporter: – Ce proiecte aveţi pentru Paramo de Boedo?

Aurel Truță: – Realizarea şi întreţinerea instalaţiilor de apă şi canalizare, drumurilor, parcurilor pentru copii, instalaţiilor sportive. Nu am foarte multă experienţă şi sunt conştient că e mult de muncă, dar nimic nu e greu. Condiţia e să vrei.

Reporter: – Sunteţi ambiţios?

Aurel Truță: – Da, aş putea spune că ambiţia e o trăsătură de caracter, dar vreau să demonstrez că românii sunt capabili şi aş dori ca românii să se implice mai mult în administraţia publică. Să candideze în număr mai mare şi să se prezinte la vot, pentru că suntem o comunitate importantă aici.

Reporter: – De ce aţi venit în Spania?

Aurel Truță: – Am venit pentru o viaţă mai bună, pentru că în România aveam un salariu foarte mic şi vedeam viitorul destul de întunecat. A fost greu, dar prin seriozitate orice om poate să-şi creeze un drum. La început am venit la munca grea, la cules de măsline, apoi am lucrat la un hotel în Benidorm, ulterior am locuit în Alcalá de Henares, unde am deschis un bar şi apoi mi-am făcut o firmă de construcţii. Cu asta mă ocup în continuare.

Reporter: – Aţi prins şi criza…

Aurel Truță: – Da, dar noi, românii, am trecut mai uşor prin asta, pentru că suntem obişnuiţi să trăim cu mai puţini bani şi ne adaptăm mai uşor la momentele dificile.

Reporter: – Ce vă doriţi pentru comunitatea românilor din Spania şi pentru dumneavoastră, ca primar proaspăt ales?

Aurel Truță: – Pentru comunitatea românească doresc cât mai mult respect, pentru că majoritatea românilor au venit aici să muncească şi să-şi facă datoria foarte bine la locul de muncă. Păcat de procentul acela mic care iese în evidenţă şi ne aduce o faimă proastă.

Pentru mine… bucurii şi sănătate.