Intrarea autorilor români pe piaţa literară internaţională se face doar prin traducere, iar editurile din Spania conduc în acest clasament cu 17 titluri traduse în ultima perioadă. De asemenea, până la sfârşitul anului, în Spania vor mai apărea 10 cărţi publicate de autori români. La ultima ediţie a Târgului de Carte Liber de la Madrid, standul României a fost consacrat prozei româneşti, sub sloganul „Rumania in fabula„. Participarea românească a fost gestionată de ICR Madrid care a expus în stand peste 250 de cărţi de la 25 de edituri din România, precum şi traduceri finanţate prin programele „Translation and Publication Support Programme, 20 de autori” şi „Publishing Romania”.

 

Cu o zi înainte de inaugurarea Târgului LIBER câţiva autori români au dezbătut la un colocviu, organizat la Circulo de Bellas Artes, teme precum „A fi scriitor în România înainte şi după 1989″ şi „Literatura română în limba spaniolă cu sprijinul ICR”.

La colocviu au participat scriitorii Gabriela Adameşteanu, Ion Vianu, Dan Lungu, Petru Cimpoeşu şi Victor Ivanovici, care au vorbit despre experienţa şi despre creaţiile lor literare înainte şi după 1989. Această prezenţă importantă de scriitori români se justifică, mai ales, prin faptul că, potrivit Simonei Brînzaru de la Centrul Naţional al Cărţii, „editorii din Spania sunt cei mai interesaţi să publice literatură românească„.