Președintele Aragonès, consilierul Ubasart și mandatarul Greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas i Colomer.Președintele Generalității, Pere Aragonès, a prezidat evenimentul de Ziua Justiției de la Saló Sant Jordi din Palau de la Generalitat, însoțit de ministrul Justiției, Drepturilor și Memoriei, Gemma Ubasart. În cadrul intervenției sale, șeful Executivului a evidențiat „valoarea justitiei pentru o societate puternica si democratica” și a făcut un apel la muncă ”pentru un sistem judiciar independent care să contribuie la progresul și progresul societății și să răspundă nevoilor cetățenilor”.

Președintele Aragonès a făcut apel la îmbunătățirea sistemului, astfel încât să fie „mai agil, asigurați drepturile lingvistice ale catalanilor în sfera judiciară și lucrați din maximă proximitate”. „De asemenea, este necesar să pariezi pe promovarea unei justiții mai reparatoare, care să se concentreze pe victimă și să o însoțească dincolo de procesul judiciar„, a asigurat președintele. De asemenea, a ținut să evidențieze „management alternativ al conflictului”, punând accent pe mediere și a revendicat instituirea instanțelor de pace.

În aceeași linie, s-a exprimat și ministrul Justiției, Drepturilor și Memoriei, Gemma Ubasart:Avem voința fermă de a trece de la o justiție retributivă și punitivă la una mai restaurativă, mai umanistă, care plasează oamenii, victima, în centrul politicii.”. „Capacitatea de a aborda conflictele dintr-o perspectivă empatică și restaurativă ne permite să trasăm un orizont de maturitate cetățeană și democratică, o cultură a păcii.”, a adăugat Ubasart. În final, ministrul a precizat că angajamentul Departamentului este „să ne dotăm cu un organism legislativ puternic, de pionierat și avansat în domeniul justiției restaurative, managementului alternativ al conflictelor și medierii, urmând recomandările organismelor internaționale”.

În cursul actului, care a servit la începutul anului judiciar, președintele Aragonès, însoțit de consilierul Ubasart, a înmânat Premiul Justiției 2022, precum și medaliile de onoare și mențiunile de onoare. Șeful Executivului i-a felicitat pe toți premianții a căror activitate a subliniat „contribuie la o justiție mai garantată, plurală, eficientă și feministă”.

La eveniment au participat și miniștrii Economiei și Finanțelor, Natàlia Mas i Guix, ai Afacerilor Externe și ai Uniunii Europene, Meritxell Serret i Aleu, și ai Culturii, Natàlia Garriga i Ibáñez, și intervenția Sindicului Greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas și Colomer.

sursă: Președintele Aragonès subliniază „valoarea justiției pentru o societate puternică și democratică”