Ministrul a raportat că va transfera Comisiei Europene necesitatea monitorizării în continuare a evoluției principalelor sectoare afectate de creșterea costurilor de producție ca urmare a războiului din Ucraina.

În acest sens, va insista asupra necesității găsirii unor mecanisme care să reducă dependența externă de materiile prime pentru fabricarea îngrășămintelor, garantând totodată disponibilitatea acestora la prețuri accesibile fermierilor.

Planaș a precizat că ministerul a monitorizat cu atenție comerțul exterior cu principalele materii prime importate, precum cerealele și soia, și că nu a existat niciun moment niciun risc de penurie.

În cadrul următorului Consiliu, ministrul Planas va sprijini actualizarea reglementărilor comunitare privind transportul animalelor vii, astfel încât să poată fi încorporate îmbunătățiri care să crească bunăstarea animalelor în timpul transferurilor, dar să țină cont și de impactul socioeconomic al activității zootehnice.

Portugalia este de așteptat să prezinte un document de lucru, care are sprijinul Spaniei, care include necesitatea menținerii fluxurilor comerciale de animale vii pentru a garanta activitatea de creștere a animalelor și stabilitatea pieței.

Ministrul a mai indicat că președinția suedeză va prezenta Consiliului prioritățile sale de acțiune pentru acest semestru, care vor continua să fie marcate de problemele pe care le provoacă războiul din Ucraina în producția de alimente. Ministrul va exprima disponibilitatea Spaniei de a colabora îndeaproape cu noua președinție, de a face progrese în diverse probleme agroalimentare și de a consolida competitivitatea sectorului.

În plus, președinția suedeză va deschide o dezbatere pe tema promovării bioeconomiei. În acest sens, ministrul înțelege că bioeconomia constituie o oportunitate pentru dezvoltarea unor politici cuprinzătoare care vizează mediul rural, care întăresc rolul producătorilor primari și țin mai mult seama de nevoile reale ale acestora. Pentru aceasta, inovarea, formarea și diseminarea sunt instrumente cheie pentru a oferi o valoare adăugată mai mare lanțului agroalimentar.

Conferinta sectoriala a pescuituluiMinistrul a prezidat și Conferința Sectorului Pescuit, care a numit doi membri pentru Comisia de Guvernare a Institutului Spaniol de Oceanografie, reprezentând comunitățile autonome. Membrii numiți Alicia Vanoostende, ministrul Agriculturii, Creșterii și Pescuitului din Comunitatea Autonomă a Insulelor Canare, și Jesús Calvo Rodríguez, Ministrul Mediului Rural și Coeziunii Teritoriale al Principatului Asturias.

Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, în cadrul videoconferinței

Sursa: Guvernul Spaniei – Planas subliniază necesitatea urmăririi evoluției sectoarelor agricole afectate de creșterile costurilor de producție