La Gala Premiilor Goya din acest an pelicula „Celula 211” de Daniel Monzon a primit premiul pentru cel mai bun film. Premiul a fost oferit de Pedro Almodovar, care astfel a revenit pe scena galei după o absenţă de mulţi ani, în cadrul unei ceremonii plină de surprize în care filmul favorit era „Agora” al regizorului Alejandro Amenabar, una dintre cele mai scumpe producţii din istoria filmului spaniol.

Cele opt premii pentru filmul „Celula 211„, de Daniel Monzon, premiul pentru cea mai bună actriţă pentru Lola Dueñas, cel mai bun actor Luis Tosar sunt argumente suficiente pentru ca ediţia a 24-a a premiilor Goya să fie considerata spaniolă 100%. Academia spaniolă de Film a ales să premieze producţiile naţionale şi pe actorii săi mai mult ca niciodată în ultimii ani şi preşedintele Alex de la Iglesia a multumit în primul rând publicului, cel care anul trecut a salvat industria filmului prin faptul că a preferat producţiile naţionale înaintea celor străine şi, în mod special, pentru că a mers la cinema.

Gala premiilor Goya a fost plină de surprize placute, între care prezenţa, în primul rând, a actriţei Penelope Cruz, alături de actorul Javier Bardem şi poate cea mai neaşteptată, apariţia lui Pedro Almodovar, care a acceptat invitaţia Academiei spaniole de film să acorde premiul pentru cea mai bună peliculă. Astfel, Almodovar se reconciliază cu colegii de breaslă după mulţi ani în care a refuzat să participe la premiile Goya.

„Agora”, filmul lui Amenabar, a plecat acasă cu şapte premii, filmul argentinian “Secretul ochilor săi”, de Juan Jose Campanella, a obţinut două premii, iar „Slumdogmilionaire„, de Dany Boyle, a fost premiat pentru cel mai bun film european.