Sub titlul „Dor de Eminescu”, Ion Caramitru şi Aurelian-Octav Popa ne vor oferi, joi seară, la Madrid o seară de poezie şi muzică, cu ocazia Nopţii Teatrelor din capitala Spaniei.

Evenimentul este organizat de ICR Madrid organizează, cu ocazia Nopţii Teatrelor, programată în fiecare an pe 27 martie, de  Ziua Mondială a Teatrului.

Cu această ocazie, Guvernul Regiunii Madrid organizează cea de-a opta ediţie a unei nopţi dedicate teatrului, dansului şi muzicii. Vor avea loc aproximativ 200 de manifestări culturale: concerte, spectacole de teatru şi dans, conferinţe în peste 100 de spaţii alternative, săli de concerte şi spaţii dedicate spectacolelor de teatru.

Spectacolul organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid va începe la ora 19.00, la Fundaţia Lázaro Galdiano, sala Auditorio (Calle Serrano, 122 Madrid), unde Ion Caramitru şi clarinetistul Aurelian-Octav Popa vor oferi recital de poezie şi muzică, în limba română. Intrarea va fi liberă în limita locurilor disponibile.

Acesta este un spectacol inedit, care include selecţiuni din manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale marelui poet. Grosul operei lui Eminescu se afla în celebra lui ladă cu care umbla pe unde se muta şi în care îşi ducea caietele şi notaţiile lui, şi care acum, în sfârşit, au fost tipărite prin sistem digital, facsimilate de către Academia Română. Mărturisesc că am avut o participare fundamentală la acest proces, pe durata mandatului meu la Ministerul Culturii.” – Ion Caramitru.

Stilul contribuţiei mele muzicale în acest spectacol imaginat de Ion Caramitru este de sorginte simfonică şi este ca o fereastră către poezie. Nu este o ilustraţie, ci un discurs aparte. Artele sunt orgolioase, nu se aseamănă, dar se pot întâlni dacă ajung la acel nivel superior al bucuriei împărtăşite.” – Aurelian-Octav Popa {loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}