#Spania – Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, în timpul discursului său la clubul Siglo XXI

Distribuie pe A doua zi după alegerile pentru Parlamentul European, ministrul Planas și-a dedicat discursul la Clubul Secolului XXI analizării provocărilor noului legislativ comunitar, atât în ​​politica generală, cât și în domeniul agricol, asupra căruia s-a concentrat pentru menținerea tranziției ecologice. , deși cu obiective viabile. „Întrebarea dacă Pactul Verde este da sau nu este o discuție fără sens. Pactul Verde este necesar în măsura în care structurează un răspuns european la o mare parte a întrebărilor viitoare pe care le avem, o altă întrebare este dacă un astfel de obiectiv poate fi discutat. cantitativ la o astfel de dată”.

Ministrul a subliniat că obiectivele politicilor agricole trebuie să fie îndreptate spre realizarea unei producții alimentare durabile care să asigure în același timp și rentabilitatea exploatațiilor agricole. În acest scop, el a explicat că este necesară îmbunătățirea utilizării resurselor precum apa, conservarea solurilor și a biodiversității și aplicarea unor noi tehnici de editare genetică, unul dintre documentele legislative care vor fi pe masa Comisiei Europene și pe care Spania a promovat-o în timpul președinției sale rotative a Consiliului în a doua jumătate a anului 2023.

O altă problemă fundamentală a acestui nou ciclu va fi, potrivit ministrului, discuția privind sistemele agroalimentare durabile, a cărei comunicare Comisia nu a prezentat-o ​​înainte de expirarea legislaturii europene. Este vorba despre realizarea autonomiei alimentare, atât din punct de vedere al producției în cantitate suficientă, calitativă și la prețuri rezonabile, cât și din punct de vedere al alimentelor sigure și sănătoase. În acest sens, el a subliniat că legătura dintre hrană și sănătate este din ce în ce mai strânsă.

Planas a indicat că în aceeași lună Guvernul va începe consultări publice și forumuri pentru a aduna opiniile sectorului în cadrul lucrărilor pregătitoare ale Strategiei Alimentare Naționale, angajament luat de Președintele Guvernului, Pedro Sánchez, în dezbaterea sa de investitură, și care va servi drept contribuție a Spaniei la această dezbatere europeană.

Ministrul a revendicat Politica Agricolă Comună (PAC) ca un instrument necesar pentru sprijinirea veniturilor fermierilor și fermierilor și a indicat că în noul cadru trebuie asigurată o prevedere financiară suficientă. Printre alte aspirații, el a indicat că fondul de rezervă pentru criză ar trebui consolidat, astfel încât să poată face față situațiilor dificile derivate din adversitățile climatice.

Dincolo de economic, ministrul a subliniat că sprijinul pentru fermieri și fermieri necesită și un nou contract social pentru a depăși asimetria îngrijorătoare dintre mediul urban și cel rural, „și asta este recunoașterea, reputația și serviciile publice decente”.

Etichete: Hrănire Agricultură Schimbarea climei Ecologie Sursa: Guvernul Spaniei – Planas subliniază necesitatea de a continua politicile care să facă compatibile durabilitatea și rentabilitatea operațiunilor agricole.