Cutremurul din Spania, din localitatea Lorca, nu a provocat victime in randul romanilor, dupa cum ne-a precizat consulul general al Romaniei de la Sevilla, Monica Stirbu.

Ne aflam in contact cu autoritatile spaniole din Murcia si il avem acolo si pe consulul onorific al Romaniei, domnul David Perez. Am solicitat sa ni se confirme daca sunt romani afectati de cutremur si subprefectul regiunii ne-a anuntat, in scris, ca nu sunt romani printre persoanele decedate„, ne-a declarat consulul general Monica Stirbu.

Autoritatile romane au solicitat de asemenea si consultarea listei cu persoanele care au fost ranite in cutremurul de la Lorca, unde traiesc 1060 de romani. „Am primit si in acest sens o confirmare negativa de la autoritatile spaniole si ne bucuram ca nu sunt romani printre victimele acestui teribil cutremur. In acelasi timp suntem solidari cu autoritatile spaniole si ne aflam in contact continuu pentru orice eventualitate„, a mai daugat consulul Monica Stirbu.

Cutremurul de la Morca a avut loc joi la ora 17:02 cand magnitudinea inregistrata nu a trecut de 4,4 grade, dar replica care a urmat dupa doua ore, de 5,2 grade pe scara Richter, a provocat distrugeri importante. Peste 80 la suta dintre imobile au fost afectate de cutremur, iar oamenii au ales sa petreaca noaptea in strada, in masini, in parcuri si in alte locuri deschise.

Autoritatile spaniole au confirmat pana acum moartea a 9 persoane, iar la fata locului s-au deplasat membri ai guvernului pentru a analiza modul in care se intervine la fata locului. Acesta a fost cel mai grav cutremur din Spania in ultimii 50 de ani, dupa ce in 1956 au murit 12 persoane intr-un cutremur petrecut in Granada.