Prim-vicepreședintele și ministrul afacerilor economice și transformării digitale, Nadia Calviño, a apărut la propria sa cerere în Comisia mixtă pentru Uniunea Europeană în Congresul Deputaților va raporta cu privire la ultimele evoluții privind Planul de redresare, transformare și reziliență pentru economia spaniolă.

Pentru Vice Președintele a subliniat că implementarea Planului a atins deja viteza de croazieră și joacă un rol cheie în redresarea rapidă a forței de muncă și a investițiilor, care se va intensifica în cursul . .

Cele mai notabile progrese sunt înregistrate în proiecte strategice. Până în prezent, Guvernul a aprobat și lansat unsprezece Proiecte Strategice de Redresare și Transformare Economică (PERTE), cu mare forță motrice pentru creșterea economică, ocuparea forței de muncă și competitivitate și cu o componentă ridicată de colaborare public-privată, precum și între administrațiile publice. Până în prezent, mai mult de 42 Apeluri PERTE, care implică afișarea a 6.181 milioane de euro de investiții în curs. Toate comunitățile autonome au deja aprobată vreo companie sau centru de cercetare implicat în dezvoltarea PERTE.

Comunitățile autonome au primit mai mult de 15.86 milioane de euro din Planul de redresareDe la aprobarea Planului de redresare, mai puțin de un an în urmă , au fost repartizați în comunitățile autonome mai mult de 15.500 milioane de euro din fondurile europene pentru investiții ale Planului de redresare pentru executarea investițiilor în cadrul competențelor sale. Aceste transferuri sunt adăugate la 00. milioane de euro transferați de la REACT EU fonduri pentru finanțarea răspunsului imediat la pandemie, fundamental în domeniul sănătății, educației și ajutorului pentru companii.

Autonomiile care au primit cele mai multe fonduri de la Planul de recuperare este Andaluzia (2.082 milioane de euro), Catalonia (2. milioane de euro), Madrid (1. milioane de euro), C. Valenciana (1. milioane de euro), I. Insulele Canare (1. milioane de euro) Castilla y León (983 milioane de euro ) și Galicia (907 milioane de euro).Progresul în implementarea Planului se reflectă și în sărbătorirea conferințe sectoriale -instrument principal pentru atingerea consensului pe criterii și aprobarea repartizării – la care participă reprezentanții guvernelor autonome, precum și la lansarea 32 manifestări de interes, pentru a identifica proiecte mature și posibile firme care le pot realiza . Cu aceste fonduri, comunitățile autonome au reușit deja să facă investiții importante, precum crearea de .10 locuri de formare profesionala, investitii in educatie de la 0 la 3 ani, recalificarea cadrelor didactice, politici active de ocupare, precum si reinnoirea flotelor de transport -in cadrul programului MOVES- și extinderea benzii largi în zone industriale sau centre de afaceri, printre alte exemple.

Se remarcă și Planurile Complementare pentru Știință, la care participă toate comunitățile autonome. cel putin un program. Aragonul, Țara Bascilor, Catalonia, Comunitatea Valenciană și Galiția sunt regiunile cu cea mai mare participare la acestea.Pentru vicepreședinte, comunitățile autonome joacă un rol fundamental în a face ca volumul important de resurse deja transferate să ajungă la cetățeni și companii.

Planul de redresare beneficiază deja mai mult de . .500 proiecteÎn discursul său, vicepreşedinta a subliniat că fondurile europene ajung în economia spaniolă, dovadă fiind faptul că cererile de ajutor rezolvate de Administrația Generală a Statului beneficiază deja de mai mult de 19.600 proiecte în toată țara. Acestea sunt executate pentru mai mult de 15.10 companii, mai mult de 5.100 entități locale și mai mult de 2 . universități și centre tehnologice.

În În plus, acestea au fost deja rezolvate până în prezent mai mult de 652 cereri de granturi gestionate direct de Administrația Generală a Statului, cu o investiție mai mare de 11.082 milioane de euro, destinate firmelor și entități publice de pe întreg teritoriul.

Pentru a facilita în continuare accesul la fonduri europene pentru companii și entități, a fost pusă la dispoziție o prezentare pe site-ul Planului de redresare ion cu apelurile programate pentru a doua jumătate a anului pentru o sumă de 000.00 milioane de euro.A mai 2022, procentul de execuție al bugetului autorizat în Administrația Generală a Statului este apropiat de 42 % din creditul total, în timp ce creditul angajat este aproape de 19%. În plus, obligațiile recunoscute sunt în jur de 000%.

Spania este încă țara cea mai avansată în execuția Planului, fiind prima țară care a solicitat a doua debursare, corespunzătoare primului semestru al lunii . , pentru suma de 11.00 milioane de euro, la respectarea 28 repere și obiective.

Addendum pentru a consolida impactul planului de recuperare de la 2023 După ce a solicitat deja Spaniei a doua plată semestrială, pentru o sumă de 15. 10 milioane de euro, fugi respondent la îndeplinirea 28 etape și obiective, următoarele 30 din iunie, va avea loc alocarea definitivă a transferurilor către Spania.

Pe această bază va fi prezentat un act adițional la Planul de redresare pentru a mobiliza transferuri suplimentare, precum și credite, care să permită consolidarea și darea continuității proiectelor cu cel mai mare impact dincolo de 2022.

Noile reforme și investiții vor concentra fondurile europene suplimentare pe consolidarea autonomiei strategice prin PERTE. În plus, creditele din Planul de redresare vor fi dedicate cu prioritate instrumentelor financiare care să garanteze sustenabilitatea fiscală pe termen lung și coerența cu fondurile structurale.

Pentru identificarea programelor care trebuie consolidate, va începe un proces strâns de dialog cu grupurile parlamentare, agenții sociali și comunitățile autonome. Pentru a se asigura că aceste resurse suplimentare sunt alocate zonelor de cel mai mare interes regional, Guvernul studiază crearea unui fond de investiții pentru comunitățile autonome finanțat cu creditele Planului de redresare.

Nadia Calviño apare în Comisia mixtă pentru Uniunea Europeană din Congresul Deputaților. (Foto: Congres) Mai multe informații Site-ul Web al Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență Etichete: Plan de recuperare, transformare și reziliență Economie // 2022 Sursa: Guvernul Spaniei – Nadia Calviño informează Congresul că în a doua jumătate a anului vor fi lansate cereri de ajutor pentru o valoare de 11.000 milioane