#Spania – În perioada iulie-septembrie 2023, activitățile legate de turism au înregistrat cu 180.604 de angajați mai mulți decât în ​​același trimestru al anului precedent, ceea ce reprezintă unul din patru locuri de muncă create în acea perioadă în economia spaniolă în ansamblu (720.000). Adică, 25,1% din noile locuri de muncă au fost rezultatul activităților legate de turism.

La rândul lor, lucrătorii activi în turism în trimestrul II al anului au depășit trei milioane (3.212.001), cu 5,5% mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului precedent.

În raport cu rata șomajului, aceasta a fost de 8,1% în trimestrul III, cu 0,4% mai puțin decât în ​​trimestrul II al acestui an și o cifră mai mică decât cea din același trimestru din 2022.

„Continuăm să transformăm condițiile materiale de angajare legate de turism: mai mulți angajați, mai salariați, mai multe contracte permanente și mai multe locuri de muncă cu normă întreagă: pe scurt, locuri de muncă mai multe și mai bune pentru a consolida natura socială a turismului”, a spus ministrul Industrie și comerț și turism actoric, Héctor Gómez.

Creșterea tuturor activităților și angajațilorÎn acest al treilea trimestru, principalele activități turistice au cunoscut o creștere, așa cum sa întâmplat în trimestrul precedent. Industria ospitalității a crescut cu 7,7%, datorită evoluției pozitive atât a serviciilor de alimentație și băuturi (7,9%), cât și a serviciilor de cazare (7,0%). În transportul de persoane, variația interanuală a fost de 10,9%.

Principala creștere din trimestrul III a avut loc în rândul angajaților (10,1%), ajungând la 2.492.618. Angajații salariați au înregistrat creșteri în toate activitățile turistice. În transportul de persoane (19,4%), în ospitalitate (11%) și în „alte activități turistice” (4,5%).

Angajații din sectorul turismului cu contracte permanente (79,1%) au crescut cu 17,9%, ceea ce reprezintă a noua creștere consecutivă. La rândul lor, angajații cu contracte temporare au înregistrat o scădere cu 12,1%. În acest sens, rata ocupării temporare în sectorul turismului a fost de 20,9%, o cifră mai mică decât cea din aceeași perioadă a anului precedent, care a fost de 26,1%.

La rândul lor, persoanele care desfășoară activități independente au scăzut cu 9,1% față de aceeași perioadă din 2022, ajungând la 458.373. Scăderi s-au înregistrat la „alte activități turistice” (-12,3%), la transportul de persoane (-12,9%) și ospitalitate (-7%).

Pentru Héctor Gómez, „creșterea constantă a angajaților cu contracte permanente este o piatră de hotar în istoria industriei turismului spaniol și un semn că politicile legate de propuneri turistice de calitate și ajustate sezonier au consecințe pozitive asupra destinațiilor: consecințe sub formă de mai sigur și mai bun. locuri de muncă plătite pentru cetățeni”.

Ocupație de către CCAAComunitățile autonome care au înregistrat cel mai mare număr de angajați din iulie până în septembrie sunt Catalonia (513.831), Madrid (424.390), Comunitatea Valenciană (297.481) și Insulele Canare (267.801).

În această perioadă, numărul de angajați a crescut în toate comunitățile autonome, cu excepția Țării Bascilor, Castilla y León, Cantabria și Navarra.

Comunitățile autonome în care numărul de angajați a crescut cel mai mult au fost Extremadura, cu o creștere de 20,7% față de an, Murcia, cu 20,6% și Galicia, cu 20%.

Comunitățile autonome cu cel mai mare număr de fluxuri turistice (Catalunia, Insulele Baleare, Insulele Canare, Andaluzia, Comunitatea Valenciană și Madrid) sunt cele care au reprezentat împreună 74,6% din numărul total de angajați din sector în al treilea. sfert.

Turisti pe o terasa deservita de un profesionist in ospitalitate.

Mai multe informatii Ocuparea forței de muncă în turism – date EPA (PDF) Etichete: Angajare Economie Sursa: Guvernul Spaniei – Muncitorii angajați în sectorul turismului au crescut cu 6,5% față de acum un an și sunt aproape de 3 milioane