Astfel, din aceeași sâmbătă, echipele de Sănătate Străină, în coordonare cu Ministerul Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane prin AENA, vor efectua controale de sănătate asupra acestor pasageri pe aeroporturile de intrare în Spania, care vor consta în control documentar, vizual și temperatură și în efectuarea unui test de diagnostic pentru infecția activă cu SARS-CoV-2.

În cazul în care acest test de infecție activă dă un rezultat pozitiv, vor fi activate protocoalele de comunicare și coordonare stabilite cu serviciile de sănătate ale comunităților autonome.

Măsura se înscrie în setul de acțiuni ale Guvernului Spaniei, prezentat vineri de ministrul Sănătății, Carolina Darias, având în vedere creșterea incidenței pandemiei cauzate de COVID-19 în țara asiatică și necesitatea extinderii. informațiile existente și capacitatea de secvențiere a virusului.

Primul zbor afectat de măsurile de control al sănătății adoptate de Guvern va sosi pe aeroportul Adolfo Suárez Madrid-Barajas la ora 18.00 pe 31 decembrie. Controalele vor fi în vigoare, inițial, până la ora 24:00 pe 15 februarie 2023.

Certificat COVID din 3 ianuarie Rezoluția publicată sâmbătă prevede și cerința unui certificat digital UE COVID (CCD-UE) sau echivalent pentru toți pasagerii de pe zborurile din China începând cu data de 3 ianuarie.

În cazul certificatelor de vaccinare, vor fi acceptate ghidurile de vaccinare stabilite în Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în Spania.

În cazul unui certificat de test diagnostic negativ, vor fi acceptate testele de amplificare a acidului nucleic molecular (NAAT), a căror probă a fost obținută cu 72 de ore înainte de plecare; și testele de detecție a antigenului incluse în lista comună a testelor de detecție rapidă a antigenului pentru COVID-19, agreată de Comitetul de securitate sanitară al Uniunii Europene, a cărui probă a fost obținută cu 24 de ore înainte de plecare.

În cazul unui certificat de recuperare, cele eliberate de autoritatea competentă sau de un serviciu medical la cel puțin 11 zile de la primul test de diagnosticare NAAT sau test de detectare a antigenului cu rezultat pozitiv, efectuat de personalul medical sau de personal calificat. Certificatul va fi valabil timp de 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv al testului de diagnostic.

În cele din urmă, dacă nu dețin un Certificat digital UE COVID sau echivalent, pasagerii trebuie să aibă un certificat de test de diagnosticare a infecției active cu COVID-19 cu rezultat negativ, precum cele menționate mai sus.

Pasageră cu mască într-un avion.

Mai multe informatii BOE: Rezoluția din 30 decembrie 2022, privind controalele sanitare pentru pasagerii din Republica Populară Chineză Sursa: Guvernul Spaniei – Health implementează măsuri de control al sănătății pentru pasagerii de la zborurile cu originea din China