Aceste măsuri răspund cerințelor istorice ale sectorului Aproximativ 70.000 de artiști își văd acum acoperirea îmbunătățită Vicepreședintele II al Guvernului și ministrul Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, împreună cu ministrul Culturii și Sportului, Miquel Iceta, și ministrul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației, José Luis Escrivá, au participat la o întâlnire cu oficiali ai grupurilor de persoane dedicate activităților artistice pentru a discuta despre progresele în indemnizația de șomaj și acoperirea socială.

Vicepreședintele II al Guvernului și ministrul Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, a subliniat că „cultura este un drept care ne ajută ca comunitate, care ne vorbește despre participare, diversitate, dialog, împărtășire” și pentru a garanta acest lucru. corect, ferm „trebuie să îngrijim, să stimulăm și să protejăm condițiile de muncă și posibilitatea materială a creației artistice”, a subliniat Díaz, explicând obiectivul Decretului Regal-Lege 1/2023 privind măsuri urgente privind stimulentele pentru recrutarea forței de muncă și îmbunătățirea protecției sociale. pentru artiști.

Noua reglementare adaptează condițiile de acces la indemnizația de șomaj la nevoile colectivului de artiști și tehnicieni din sector, pe lângă flexibilizarea compatibilității cu percepțiile privind drepturile de imagine sau de proprietate intelectuală și cu pensionarea și ajutoarele pentru independenții sunt întăriți, în special cei cu venituri mai modeste.

Mizați pe progres

Ministrul Culturii și Sportului, Miquel Iceta, a subliniat că aceste măsuri avansează în protecția drepturilor. „Pentru prima dată, după atât de mult timp, recunoaștem excepția culturală, caracteristicile specifice unui sector care trebuie inclus în legile noastre”.

Ministrul a subliniat că progresul în cadrul Statutului artistului este aici pentru a rămâne și pentru a extinde drepturile: „Lucrarea nu s-a terminat, continuăm cu crearea a două grupuri de lucru specifice”. După cum a explicat Iceta, „cultura nu este un sector privilegiat, stereotipurile trebuie sparte. Dacă această societate vrea să progreseze în continuare, trebuie să facem posibil ca creatorii, creatorii și tehnicienii culturali să trăiască cu demnitate din profesia lor”.

importanta dialogului

Ministrul Incluziunii, Securității Sociale și Migrațiilor a subliniat importanța dialogului cu sectorul pentru a preciza și evalua aceste măsuri: „Prin interacțiunea cu dumneavoastră vom vedea cum funcționează ceea ce am făcut și ce rămâne de făcut. Să mergem. să o evaluăm, să lucrăm împreună, cum s-ar putea altfel. Ceea ce reprezentați este foarte important pentru toți cetățenii, este greu să găsiți un domeniu profesional care să beneficieze atât de mulți oameni”, a spus José Luis Escrivá.


Sursa: Munca, Cultura si Incluziunea prezinta sectorului artistic noile masuri de protectie sociala pentru colectiv