Ministrul a anunțat și noul apel pentru ca Planul de Promovare a Economiei Sociale să aloce 80 de milioane de euro Suma minimă pe proiect este de 10.000 de euro, iar cea maximă este de 3,5 milioane de euro Perioada de execuție a proiectelor până la 30 iunie 2025 „Trebuie să promovăm și să extindem acest ecosistem de entități pentru că, în plus, ele promovează munca decentă, iar beneficiile lor merg dincolo de contabilitate”, a spus Díaz. Valencia ar urma să-și asume capitala Economiei Sociale pe care San Sebastián a exercitat-o ​​în cursul anului 2023 Al doilea vicepreședinte și ministru al Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, a propus astăzi orașul Valencia drept noua capitală a Economiei Sociale pentru acest an, preluând ștafeta San Sebastián, care a servit drept capitală în 2023.

Alegerea orașului mediteranean, care și-a prezentat candidatura pentru capitală, se datorează „relevanței pe care economia socială din Valencia o are ca model economic sustenabil și de susținere, generând locuri de muncă și oportunități de angajare pentru persoanele aflate în situații de vulnerabilitate socială”. , a explicat vicepreședintele,

Ministrul a pus un accent deosebit pe lansarea noului apel pentru Plan cuprinzător de promovare a economiei socialecare va premia 80 de milioane de euro să promoveze proiecte inovatoare care contribuie la generarea unei țesături economice incluzive și durabile, dar și inițiative care o consolidează și o extind.

„Promovarea Economiei Sociale înseamnă a miza pe entități și proiecte care au valoare adăugată. Este un alt model de economie care este deja o realitate în țara noastră, cu un model în plină expansiune care operează într-o mare varietate de sectoare”, a spus Díaz.

Ajutorul, care face parte din Proiectul Strategic de Redresare și Transformare Economică (PERTE) din

Economie socială și îngrijiresunt destinate lansării de proiecte ale entităților de Economie Socială, precum cooperative, societăți mutuale, societăți de muncă, societăți de inserție, centre speciale de ocupare, bresle de pescari, sau societăți de transformare agrară.

Pentru a-și acoperi diferitele nevoi, subvențiile, care constau într-o sumă minim 10,00 euro si a maxim 3,5 milioane de euro per proiectau fost împărțite în cinci programe care urmează să fie dezvoltate în cel puțin două comunități autonome:

LA #Transforma_ES Companiile care au nevoie de schimbare generațională sau de ajutor în managementul afacerilor pot fi binevenite. #Initiative_ES promovează antreprenoriatul tinerilor sau consolidarea proiectelor inovatoare din Economia Socială. #Impulsa_TEC sprijină modernizarea tehnologică a companiilor din Economie Socială. #Alianzas_ES stimulează proiecte de rețea care oferă noi servicii complete. #Sustainable_ES sprijină îmbunătățirea condițiilor de mediu, sociale și de gen.

În 2023, această subvenție a fost acordată pentru 44 de proiecte ale entităților din Economie Socială în valoare totală de 10,2 milioane de euro. Printre alte proiecte, ajutorul a permis dezvoltarea unei platforme de căutare a oportunităților de angajare în companii și entități ale economiei sociale.

De asemenea, au permis grupurilor cooperatiste din Madrid, Catalonia, Aragon și Țara Bascilor să își unească forțele pentru a promova cooperativele de locuințe în transferul de utilizare și în domeniul energiilor regenerabile. În alte cazuri, companiile de inserție au întreprins proiecte de promovare a economiei circulare cu reutilizarea textilelor.

„Trebuie să promovăm și să extindem acest ecosistem de entități pentru că, în plus, ele promovează munca decentă, combate depopularea rurală și ajută persoanele aflate în risc sau în situații vulnerabile. Beneficiile sale merg dincolo de datele contabile”, a spus Díaz.

Cu această ocazie, perioada de execuție a proiectelor merge până la 30 iunie 2025.

Aceste ajutoare constituie un alt exemplu al angajamentului ministerului față de un model productiv care asigură aproximativ două milioane de locuri de muncă pe întreg teritoriul național.

PERTE-ul Economiei Sociale și de Îngrijire este singurul de acest fel din Uniunea Europeană. Este dotat cu peste 1,7 miliarde de euro și implică 13 ministere.

Vicepreședintele a mai anunțat că se așteaptă să aprobe în curând noul Legea cuprinzătoare a economiei socialecare a fost menționat ca un instrument de modernizare a Economiei Sociale, deoarece actualizează trei legi: cea a cooperativelor, cea a firmelor de inserție și cea a Economiei Sociale.


Sursa: Yolanda Díaz propune Valencia drept capitală a economiei sociale în 2024