Vicepreședintele II al Guvernului și ministrul Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, a subliniat că „cultura este un drept care ne ajută ca comunitate, care ne vorbește despre participare, diversitate, dialog, împărtășire” și pentru a garanta acest drept. , ferm „trebuie să îngrijim, să stimulăm și să protejăm condițiile de muncă și posibilitatea materială a creației artistice”, a subliniat acesta când a explicat obiectivul Decretului Regal-Lege 1/2023 privind măsuri urgente privind stimulentele pentru recrutarea forței de muncă și îmbunătățirea protecției sociale pentru artiștilor.

Noua reglementare adaptează condițiile de acces la indemnizația de șomaj la nevoile colectivului de artiști și tehnicieni din sector, pe lângă flexibilizarea compatibilității cu percepțiile privind drepturile de imagine sau de proprietate intelectuală și cu pensionarea și ajutoarele pentru independenții sunt întăriți, în special cei cu venituri mai modeste.

Mizați pe progresMinistrul Culturii și Sportului, Miquel Iceta, a subliniat că aceste măsuri avansează în protecția drepturilor. „Pentru prima dată, după atât de mult timp, recunoaștem excepția culturală, caracteristicile specifice unui sector care trebuie inclus în legile noastre”.

Ministrul a subliniat că progresul în cadrul Statutului artistului este aici pentru a rămâne și pentru a extinde drepturile: „Lucrarea nu s-a terminat, continuăm cu crearea a două grupuri de lucru specifice”. După cum a explicat Iceta, „cultura nu este un sector privilegiat, stereotipurile trebuie sparte. Dacă această societate vrea să progreseze în continuare, trebuie să facem posibil ca creatorii, creatorii și tehnicienii culturali să trăiască cu demnitate din profesia lor”.

importanta dialoguluiMinistrul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației, José Luis Escrivá, a subliniat importanța dialogului cu sectorul pentru a specifica și evalua aceste măsuri: „Prin interacțiunea cu tine vom vedea cum funcționează ceea ce am făcut și ce rămâne de făcut. O să o evaluăm, să lucrăm împreună, cum poate fi altfel. Ceea ce reprezentați este foarte important pentru toți cetățenii, este greu să găsești un domeniu profesional care să beneficieze atât de mulți oameni”.

Miquel Iceta, Yolanda Díaz și José Luis Escrivá în timpul unui act cu reprezentanți ai sectorului artistic

Mai multe informatii Primul ajutor special de șomaj pentru artiști Sursa: Guvernul Spaniei – Munca, Cultura si Incluziunea prezinta sectorului artistic noile masuri de protectie sociala pentru colectiv