Consiliul de Miniștri pentru Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori (EPSCO) a aprobat astăzi, la Luxemburg, introducerea în funcționarea UE a Cadrului de convergență socială propus de Spania și Belgia

Cadrul de convergență socială, un mecanism de corectare a dezechilibrelor sociale, va avea aceeași relevanță ca și alți indicatori macroeconomici din UE și va contribui la reducerea inegalității.

Díaz a condus, de asemenea, declarația semnată de opt țări de a continua negocierea în semestrul următor a unei directive ambițioase privind platformele care îmbunătățește protecția drepturilor muncii ale lucrătorilor.

EPSCO a aprobat, de asemenea, că Recomandarea privind consolidarea dialogului social cu sprijinul Spaniei

Díaz și-a încheiat participarea prezentând prioritățile Ministerului Muncii și Economiei Sociale pentru președinția Spaniei în Consiliul UE

Luxemburg, 12 iunie 2023.- Consiliul Miniștrilor Ocupării Forței de Muncă, Politicii Sociale, Sănătății și Consumatorilor (EPSCO) al Uniunii Europene, reunit la Luxemburg, a dat astăzi undă verde propunerii celui de-al doilea vicepreședinte și ministru al Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, pentru a crea un mecanism de corectare a dezechilibrelor sociale: Cadrul de convergență socială.

Acest instrument, care a fost prezentat aceluiași Consiliu în octombrie 2021 de către Spania și Belgia, se concentrează în esență pe monitorizarea situației sociale și a ocupării forței de muncă din cele 27 de țări ale blocului și va avea aceeași valoare ca și alți indicatori economici, cum ar fi De exemplu , cea care măsoară nivelul de îndatorare. Încorporarea acestui nou mecanism în funcționarea structurală a Uniunii Europene (UE) consolidează Pilonul European al Drepturilor Sociale, dând o dimensiune mai socială managementului european.

„Uniunea Europeană are nevoie de statele membre să își îndeplinească angajamente de îmbunătățire a inegalității, care este unul dintre elementele fundamentale în acest moment, cu războiul din Ucraina și mai ales cu impactul pe care îl are în ceea ce privește inflația în toate țările”, a subliniat vicepreședintele atunci când a evidențiat relevanța măsurii aprobate. În opinia sa, este de bun simț să identificăm dezechilibrele sociale cu aceeași viteză și eficiență ca și dezechilibrele economice. „Aceasta este adevărata esență a proiectului european”, a subliniat el.

Díaz a mulțumit tuturor țărilor și Comisiei pentru sprijinul acordat acestei inițiative, care, după toate probabilitățile, va fi deja încorporată în funcționarea UE în octombrie anul viitor. „Cadrul de convergență este un mare pas către acea Europă socială și echitabilă pe care o cer cetățenii”.

Directiva de lucru pe platformă

În orientarea generală a directivei privind munca pe platforme care a fost aprobată astăzi în Consiliul EPSCO îi lipsește ambiția în domeniul protecției drepturilor muncii ale lucrătorilor pe care o urmărea vicepreședintele.

Acum, această propunere poate fi renegociată din nou înainte de a fi aprobată definitiv. Acest lucru l-a determinat pe Díaz să conducă o declarație semnată și de Belgia, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, România și Slovenia, în care se susține că viitoarele reglementări înseamnă într-adevăr o îmbunătățire a condițiilor oamenilor de muncă, acordând securitate juridică și o clasificare corectă a persoanelor care lucrează pe platforme, în conformitate cu jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene și a altor instanțe naționale.

Șeful Muncii a reamintit că reglementările de pionierat aprobate în Spania, cunoscute sub numele de legea Rider, au protejat deja prezumția de angajare a călăreţi. „Acum zece ani, în anii întunecați ai austerității, s-ar fi putut să ne stabilim. Astăzi, în fața posibilității reale de a transforma Europa, avem capacitatea și responsabilitatea de a cere mai mult și mai bine. Am ajuns cât am putut cu forțele pe care le avem. Viitorul muncii este încă în joc”, și-a încheiat Díaz discursul în fața EPSCO.

De asemenea, vicepreședintele a promis că va continua să lucreze în timpul președinției spaniole a Consiliului UE, care începe în iulie, la conturarea acestei directive.

Președinția spaniolă a Consiliului UE

În ceea ce privește președinția spaniolă a Consiliului UE, ministrul a avansat și în fața omologilor europeni cele trei probleme în jurul cărora se vor dezvolta prioritățile ministerului pe care îl conduce: Dialogul social, Munca decentă și Economia socială. „Președinția spaniolă a UE ar trebui să le arate europenilor că există un alt mod de a face lucrurile. În ultimii ani am făcut progrese care păreau de neconceput”, a explicat șeful Muncii și Economie Socială.

Dialogul social

Consiliul EPSCO a aprobat astăzi Recomandarea privind consolidarea dialogului social în Uniunea Europeană, propunere care a avut sprijinul ferm al Spaniei.

Vicepreședintele a reamintit importanța și utilitatea enormă a dialogului social în Spania, unde în ultimii ani au fost încheiate aproape douăzeci de acorduri sociale și de muncă mari cu participarea agenților sociali. „Dialogul social și participarea lucrătorilor reprezintă un principiu cheie al tratatelor Uniunii”, a subliniat ministrul.

Întâlniri bilaterale cu Danemarca și Malta

Vicepreședintele sa întâlnit astăzi cu ministrul danez al Ocupării Forței de Muncă, Ane Halsboe-Jørgensen, și cu ministrul pentru Politici Sociale și Drepturile Copilului din Malta, Michael Falzon. Ambele întâlniri s-au concentrat pe avansarea propunerilor președinției spaniole a Consiliului UE.

În plus, în următoarele luni au fost explorate modalități de coordonare a posturilor.


Sursa: Yolanda Díaz: „Cadrul de convergență socială, care avertizează asupra inegalității, este un mare pas către acea Europă socială și corectă pe care o cer cetățenii”