Aproape 40 de mii de românce trăiesc din banii câștigați în casele din Spania.

Criza economică din Spania continuă să reducă veniturile multor familii care sunt nevoite să renunțe la numeroase servicii, printre care și cel oferit de femeile angajate la „curățenie”.

Ultimul studiu realizat de Institutul de Studii Sociologice (CIS) din Spania arată că 65% dintre spanioli cred că situația economică este rea sau foarte rea. Multe familii au renunțat la serviciile menajerelor – „empleadas de hogar”.

Pe deasupra, femeile care continuă să muncească în casele din Spania sunt adesea nevoite să accepte salarii mai mici și nu au contracte legale.

Uniunea Generală a Muncitorilor din Spania (UGT) denunță această situație printr-un studiu realizat recent despre situația lor, cu titlul „Munca în casă”.

Studiul arată că familiile care au nevoie de o mână de ajutor în casă nu pot să renunțe la serviciul oferit de menajere, multe dintre ele străine și că tăierile bugetare aplicate de guvern au afectat în mod direct salariile acestora.

Sondajul periodic realizat de Institutul Național de Statistică legat de consumul familiilor confirmă că spaniolii au redus angajările în casă în plină criză. Dacă în 2011, familiile cheltuiau 1,13 % din venituri pe serviciile unei menajere, în 2014, acest consum nu trecea de 0.89 %.

Sindicatul UGT semnalează că legea privind situația persoanelor angajate în casă, în vigoare din ianuarie 2012, i-a obligat pe mulți angajatori să semneze contracte legale cu femeile care muncesc în case, dar acest lucru a determinat și o scădere a salariilor.

Românii din Spania continuă să fie cei mai numeroși străini care contribuie la asigurările sociale cu 302.319 contracte legale și dintre acestea 38.014 sunt pentru persoane care lucrează în casă.

Citește și:

Cum să-ți înregistrezi contractul de angajat în casa ca „empleada de hogar”