#Spania – Ministrul Sănătății, José Miñones, a apărat nevoia de a consolida bazele științifice și tehnologice ale SNS și de a continua să-și consolideze toate capacitățile pentru a continua să conducă îmbunătățirile cerute de sănătatea viitorului țării noastre.

Acest lucru a fost subliniat în timpul discursului său la ceremonia de închidere a conferinței „Sănătatea viitorului și medicina personalizată de precizie” organizată de Fundația Institutul Roche, care a avut loc astăzi la Madrid.

Ministrul Sănătății a evidențiat în acest domeniu pașii înainte care au fost făcuți, mână în mână cu comunitățile și orașele autonome, pentru dezvoltarea unor strategii precum Vanguardia PERTE pentru Sănătate, „un proiect de tractor” care constituie „investiția”. impuls pe care se bazează progresul științific și tehnologic al SNS”.

După cum a reamintit José Miñones, acest plan strategic, dotat cu 2.400 de milioane de finanțare public-privată și inclus în Planul de recuperare, transformare și reziliență, servește la lansarea unor proiecte precum Únicas, o inițiativă care urmărește să genereze o rețea de îngrijire pentru pacienții pediatrici. cu boli rare și care, în viitor, pot fi extinse la boli rare la adulți sau alte tipuri de patologii.

Același PERTE, a explicat ministrul, se bazează tocmai pe îngrijirea personalizată și pe medicină de precizie, priorizând dezvoltarea Strategiei de Sănătate Digitală a SNS.

După cum a detaliat Miñones, Planul personalizat de sănătate digitală urmărește să susțină această nouă orientare a sistemului de sănătate și are o investiție de peste 400 de milioane de euro în 2023 pentru a deveni realitate.

Un program care include acțiuni precum Planul Personalizat de Îngrijire Digitală, proiecte impulsive pentru servicii digitale de sănătate, transformarea digitală a Asistenței Primare și dezvoltarea Spațiului Național de Date de Sănătate, precum și programe precum Data Lake sau digitizarea istoricului clinicii. .

De asemenea, Miñones a detaliat, sănătatea digitală și accesul la dosarele medicale digitale vor fi una dintre prioritățile Spaniei în timpul președinției Consiliului UE și constituie una dintre dezbaterile centrale ale următoarei reuniuni informale a miniștrilor (RIM) care va va avea loc în Las Palmas de Gran Canaria la sfârșitul lunii iulie.

Portofoliu genomicMinistrul Sănătății și-a reafirmat angajamentul de a consolida domenii precum diagnosticul precoce, screeningul sporit și implementarea genomicii în Portofoliul Comun de Servicii al Sistemului Național de Sănătate.

Astfel, a amintit el, Portofoliul SNS Genomics va avea în curând un nou catalog de teste genetice pentru 7 grupe sau zone terapeutice; un plan al cărui scop este de a garanta nu numai accesul la diagnosticul genetic, ci și de a îmbunătăți stocarea, prelucrarea și analiza datelor.

Pe scurt, Miñones a însemnat, este un set de acțiuni care, în plus, îmbunătățesc accesul la inovația farmaceutică într-un moment în care cercetarea și dezvoltarea se concentrează din ce în ce mai mult pe dezvoltarea de terapii avansate și pe medicina de precizie pentru a face față provocărilor în patologii cheie precum cancerul. .

Ministrul Sănătății, José Miñones, la ceremonia de închidere a conferinței „Sănătatea viitorului și medicina personalizată de precizie” organizată de Fundația Institutul Roche.

Etichete: Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Plan de recuperare, transformare și reziliență PERTE Sursa: Guvernul Spaniei – Miñones susține necesitatea de a consolida bazele științifice și tehnologice ale Sistemului Național de Sănătate și de a continua să-și consolideze capacitățile