Prim-vicepreședintele și ministrul afacerilor economice și digitale Transformation , Nadia Calviño, a susținut „o agendă de reformă realistă și pragmatică a regulilor fiscale”, în cadrul dezbaterii privind reforma guvernanței economice europene, unul dintre subiectele dezbaterii economice din acest semestru.. După o întâlnire bilaterală cu președintele Eurogrupului și ministrul irlandez de finanțe, Paschal Donohoe, vicepreședintele Nadia Calviño a apărat „un cadru de consolidare fiscală realist și pragmatic, cu căi de reducere a deficitului și a datoriei. adaptate la situația fiecărei țări și care consolidează finanțele publice pe termen lung, promovând în același timp creșterea, crearea de locuri de muncă de calitate și investițiile în tranziția dublă verde și digitală”.

Vicepreședintele a evidențiat „spiritul constructiv” al dezbaterilor care au avut deja au loc în Eurogrup și necesitatea de a „a avansa în lunile următoare într-un ritm bun, cu scopul de a avea un cadru realist, evitând căderea în tranșee și vechile dezbateri din trecut”. Paschal Donohoe a sperat că se va ajunge la o „înțelegere comună cât mai curând posibil” și a împărtășit necesitatea de a aborda problema în mod pragmatic și pe baza consensului.

Ambele au abordat, de asemenea, nevoia de a continua progresul în Uniunea Bancară și de a conveni asupra unui program de lucru pe care trebuie să-l dezvoltăm în lunile următoare.

„Spania va continua să aibă o poziție constructivă și de conducere în dezbateri. Vom continua să lucrăm împreună pe baza consensului pentru ca deciziile pe care le luăm corect să canalizeze recuperarea”, a asigurat vicepreședintele.

. Concentrare pe redresarea economică Înainte de întâlnirea bilaterală, vicepreședintele și președintele Eurogrupului au participat la o dezbatere organizată de Institutul Regal Elcano privind principalele oportunități și provocări pentru zona euro în acest an 2021, cu accent pe redresare.

„Suntem într-o fază de creștere economică puternică și susținută și acesta va fi anul în care redresarea își va lua viteza de croazieră. Spania va fi unul dintre motoarele redresării la nivel european. Sunt multe oportunități pe care aceasta ne oferă pentru a implementa investițiile și reformele de care Spania și Europa au nevoie și pentru a realiza această creștere care este susținută în timp, din perspectivă economică și financiară, dar și din perspectivă de mediu și socială”, a spus Calviño.

Răspunsul european și contribuția Spaniei Vicepreședintele a subliniat că „răspunsul la această criză a fost foarte diferit de cel din ultima criză financiară” și că, în Spania, datorită măsurilor puse în aplicare, „redresarea ajunge la cetățeni și nu este o revenire temporară”, după cum arată cele mai recente cifre privind ocuparea forței de muncă. „Nivelurile pre-pandemie au fost recuperate în doar 15 luni, cu cifre pe care nu le văzusem de înainte de criza financiară care a început în 2008″.

Calviño a evidențiat coordonarea politicilor economice în Eurogrup și în ECOFIN, care „a fost fu esențial pentru a oferi răspunsuri și soluții cetățenilor și pentru a crea plase de siguranță care să mențină baza țesăturii productive, evitând un impact structural și instabilitatea financiară”.

„Eurogrupul a jucat un rol cheie în răspunsul la această criză și cred că trebuie să continue să facă acest lucru în această fază de redresare. Am abordat bine răspunsul la pandemie și trebuie să-l corectăm în această a doua fază, canalizând redresarea și principalele dezbateri care urmează să aibă loc în următoarele luni în contextul Eurogrupului”, a conchis el.

Președintele Eurogrupului, la rândul său, a subliniat „munca excepțională a vicepreședintelui” și contribuția importantă a Spaniei la răspunsul european la criza și la toate dezbaterile europene în curs „care vor contribui la redresarea Europei și a Spaniei”.

Îmbunătățirea Planului de Redresare și reforma muncii Donohoe a felicitat Spania „pentru că a fost prima țară care a îndeplinit cu succes etapele și obiectivele Planului său de redresare, care a a permis o primă plată a Comisiei Europene de 10.000 milioane de euro în 2021″.

De asemenea, a apreciat aprobarea reformei l aboral Congresul Deputaților, „o reformă importantă, care va contribui la redresare și este o parte importantă a Planului de redresare care se desfășoară.”

Sursa: Guvernul Spaniei – Spania sprijină o reformă realistă și pragmatică a normelor fiscale europene