„Sunteți femei curajoase. Plângerea dumneavoastră se înscrie în sarcina eradicării violenței sexiste pe care o desfășurăm de la Minister și vă întindem mâna, pentru a țese o alianță care să ne permită să mergem împreună pe această cale spre eliminarea violenței în universități.” , a împărtășit ministrul Egalității și Feminismului, Tània Verge Mestre, în întâlnirea cu reclamanții din diferite universități catalane, unde au lucrat pentru prevenirea și eradicarea violenței de gen în domeniu studenții.

Fecioara a ținut să evidențieze violența instituțională care are loc în universități, acestea fiind „administrații publice și, ca atare, dacă nu abordează în mod adecvat violența sexistă care trec prin ea, de la prevenire la investigare și sancționare, generează violență instituțională ”. Abordarea și eradicarea violenței instituționale provocate de administrațiile înseși este o prioritate a Ministerului Egalității și Feminismului.

La întâlnire au participat și secretarul pentru feminism, Montserrat Pineda Lorenzo, și directorul general pentru eradicarea violenței bazate pe gen, Laia Rosich Solé. Reclamantele care au participat au fost Maria Magdalena Polo Pujadas, de la Universitatea din Barcelona; Maria Pia Fontana și Eva Busalleu Muntada, de la Universitatea din Girona; Carme Ruestes Bitrià, de la Universitatea Autonomă din Barcelona; și Mar Joanpere Foraster, de la Universitatea Rovira i Virgili.

Toți au împărtășit și evaluat împreună cu Ministerul experiențele de violență de gen la Universitate, precum și răspunsurile primite. În acest sens, Verge a explicat protocolul-ghid la care se lucrează în colaborare cu Departamentul de Cercetare și Universități, care va servi pentru adaptarea universităților la legislația actuală a protocoalelor lor împotriva violenței de gen și îmbunătățirea funcționării acestora atât în ​​plan preventiv, cât și aspect de depistare, ca și în aspectul atenției, însoțirii, investigației și eventualei sancțiuni.

Elaborarea protocolului-ghid este coordonată de Direcția Generală pentru Eradicarea Violenței de Gen. De asemenea, participă Comisia pentru Femei și Știință a Consiliului Interuniversitar din Catalonia, profesioniști cu experiență în acest domeniu și prorectoratele responsabile cu politicile de egalitate.

Violența sexă în universitățile protejate de lege

Prevenirea, depistarea, atenția și repararea situațiilor de hărțuirea sexuală și hărțuirea pe motive de sex, orientare sexuală sau identitate și exprimare de gen și alte forme de violență bazată pe gen în universități sunt reglementate în articolul 17 din lege 17 / 2020. Reglementările indică obligația universităților de a avea protocoale de abordare a violenței de gen, precum și unități de egalitate echipate pentru a îndeplini funcțiile de prevenire, depistare, îngrijire, reparare și sprijin pentru femeile care se confruntă cu violența de gen.

Elaborarea protocolului-ghid de la Ministerul Egalitatii si Feminismelor va fi un instrument care va permite universitatilor sa dea raspuns la indeplinirea Legii, oferind un raspuns integral si eficient. la violența sexistă. În plus, serviciile și resursele rețelei specializate de îngrijire a violenței de gen sunt puse la dispoziția tuturor femeilor care suferă de violență de gen în mediul universitar.

) Sursa: Ministrul Virgin se întâlnește cu denunțatorii violenței de gen în universitățile catalane