Ministrul Apărării, Margarita Robles, a vizitat Navantia șantierele navale din Ferrol, unde a văzut direct progresul programului de fregate F-110, cheie pentru transformarea și modernizarea capacităților Forțelor Armate și care va avea un impact socioeconomic mare pentru regiune.

Program F-110, care se va desfășura în șantierul naval din Galicia, va furniza Marinei cinci fregate de escortă multifuncționale concepute pentru scenarii de mare intensitate care vor prelua actualul F-. din clasa Santa María, oferind răspunsul Marinei la mediul în schimbare din secolul 21 și un impuls fundamental pentru industria națională de apărare.”Angajamentul față de Ferrol este total și absolut. Ferrol și F-110 sunt indisolubil uniți”, a spus el. Ministrul Apărării, care a adăugat că s-a simțit foarte „mulțumită” după ce a verificat că toate termenele și jaloanele din evoluția programului au fost respectate conform acordului.

Principalele progrese tehnologice sunt încorporate în proiectarea navelor, cheie pentru modernizarea și transformarea digitală a Marinei și care sunt fundamentale pentru obținerea agilității în luarea deciziilor.

„Programul va fi un impuls fundamental pentru Marina, dar și pentru regiunea Ferrol”, a adăugat Robles, care a participat la diferite prezentări pe F-110 și relevanța sa industrială și tehnologică de către directorul șantierului naval Navantia-Ferrol, Eduardo Dobarro, și șeful Programului F-110, căpitanul José Antonio Toro.

Programul este de așteptat să aibă un impact economic mare cu generarea a aproximativ 9.000 locuri de muncă în următorul Suntem zece ani, între personal propriu, auxiliar, angajare indusă și locuri de muncă indirecte prin lanțul de aprovizionare.

În timpul vizitei, ministrul a fost însoțit de președintele Navantia, Ricardo Domínguez; secretarul de stat pentru apărare, Esperanza Casteleiro; al șefului de stat major al Marinei, amiralul general Antonio Martorell și primarul din Ferrol, Ángel Mato.

Robles s-a mutat în zonele de lucru ale biroul tehnic al șantierului naval, unde a putut discuta cu echipa de ingineri a proiectului și a fost „impresionată” de „lucrarea magnifică care se desfășoară”.

Pioneer FregateProgram Fregate F-23 este considerat de Navantia piatra de temelie a digitalizării șantierului naval Ferrol, într-un moment în care compania este cufundată într-un plan de transformare digitală 4.0.

Fregatele vor fi pionieri avand in design un geaman digital al navei, care le va permite sa opereze cu cele mai avansate standarde tehnologice ale momentului.

Odată cu construcția sa, Navantia va lansa și un nou ecosistem digital care va însemna o renovare a centrelor de producție pentru prin construirea unei noi fabrici de blocuri, complet digitalizată, automatizată și robotizată.

Prima dintre etape, așa-numita „tăiere table” , va avea loc în 00 martie. Livrarea primei dintre cele cinci fregate este programată să aibă loc în februarie 2027 iar ultima în august 2031.

Sursa: Guvernul Spaniei – Ministrul Apărării confirmă angajamentul total al programului F 80 cu Ferrol